Opinionated About Dining (OAD), een belangrijk bron voor globale restaurantlijsten, plaatst in zijn ‘Top 100+ Europese Restaurant Lijst’ van 2017 Alain Passards visionair restaurant L’Arpège voor de tweede keer op rij op de eerste plaats. In de lijst staan ook vijf Belgische adressen met achtereenvolgens Hertog Jan (op 24), L’Air du Temps (31), The Jane (55), Bon-Bon (73) en Souvenir (95).

 

“De reden waarom L’Arpège in zijn 31ste jaar sinds zijn ontstaan op nummer één staat in de Europese lijst, is het feit dat chef Alain Passard erin slaagt om tegelijkertijd modern én tijdloos te koken”, aldus de Amerikaan Steve Plotnicki die een heel eigen mondiaal systeem gebaseerd op reviews van 5000 foodies en restaurantbezoekers op punt stelde.

 

“Hoeft het dan ook te verwonderen dat de lijst van dit jaar maar liefst negen restaurants bevat waarvan de chefs in de keuken van Passard getraind werden?” aldus Plotnicki die daarmee het belang en de impact van de Franse topchef onderstreept. Dertien landen zijn dit jaar vertegenwoordigd. Frankrijk heeft met maar liefst twintig adressen het sterkste contingent, gevolgd door Spanje en Italië met respectievelijk zeventien en zestien referenties. Deze drie landen zijn met andere woorden goed voor 53% van de adressen. Het Verenigd Koninkrijk is vertegenwoordigd met elf restaurants en Duitsland met negen eetgelegenheden. Vervolgens komt Denemarken (acht), ons land (vijf), Zweden en Nederland (elk vier), Oostenrijk (drie) en Zwitserland, Noorwegen en de Far Oer eilanden met één referentie.

 

Hier kan men het volledige overzicht van de OAD Europese TOP 100+  restaurants raadplegen.

 

Italië heeft meest vooruitstrevende keuken in Europa

De award van OAD Beste Nieuwe Restaurant ging naar Luigi Taglienti’s Lume in Milaan, die als nieuwkomer plaats 45 in de Europese top 100 inneemt. Voor die erkenning komen enkel restaurants in aanmerking die na 1 januari 2016 hun deuren openden. De award voor de hoogste nieuwkomer ging dit jaar naar het Spaanse restaurant Aponiente van Ángel León in El Puerto de Santa Maria

 

Wat maakt OAD verschillend van andere gidsen?

Iedereen heeft recht op een mening. Maar bij OAD leeft het gedachtegoed dat al die opinies niet gelijkwaardig zijn. In tegenstelling tot gidsen die het gelijkheidsprincipe huldigen, gelooft OAD dat meer ervaren recensenten een meer nauwkeurig oordeel kunnen vormen. Om de resultaten van die meer nauwkeurige opinies in het onderzoek ook zwaarder te laten doorwegen, benadrukt OAD zowel de ervaring van het kiespanel als van de individuele kiezer. OAD kijkt erop toe dat het kiespanel dat aan het onderzoek deelneemt grotendeels bestaat uit mensen die de wereld rondreizen en die tegelijkertijd hun culinaire kennis en ervaringen in de context van mondiale trends een nauwkeurige plaats kunnen geven.  OAD zorgt ervoor dat binnen het kiespanel, deelnemers naar gelang hun ervaring meer impact krijgen in de resultaten van het onderzoek. De resultaten van elke deelnemer is onderhevig aan een gedeponeerd algoritmisch onderzoek dat rekening houdt met de hoeveelheid en de kwaliteit van de restaurants dat bezocht werden en dit in combinatie met een aantal andere factoren dat resulteert in de toekenning van een wegingsscore. Die coëfficiënt bepaalt in welke mate de resultaten van elke deelnemer in het eindresultaat kunnen doorwegen.

Meer info: www.opinionatedaboutdining.com