De zoektocht naar de S.Pellegrino Young Chef 2018 treedt in z’n voorlaatste fase. Nog zeven Belgische chefs zijn in de running om over precies een jaar in Milaan uitgeroepen te worden tot de beste jonge chef ter wereld.

Het is nog maar de derde keer dat deze wedstrijd georganiseerd wordt. Daar waar de competitie in de eerste twee edities slechts een jaar duurde, en er bijgevolg elk jaar een S. Pellegrino Young Chef werd verkozen, loopt de selectie nu over achttien maanden in vier fases.

Voor deze wedstrijd komen alleen chefs jonger dan dertig in aanmerking. Daarnaast moeten ze minstens één jaar een post als chef, souschef of chef de partie betrekken.

De eerste twee fases zijn afgerond. In eerste instantie moesten de kandidaten hun signatuurgerecht indienen en op basis daarvan worden in de tweede fase 10 chefs afkomstig uit 21 regio’s geselecteerd voor de regionale finales. Die vinden plaats tussen juni en september van dit jaar. Voor de Benelux  is de regionale finale voorzien voor september; ze vindt plaats in Den Haag.

In die regionale finale moeten ze een vakjury weten te overtuigen. De juryleden zelf zijn niet van de minste: Peter Goossens (Hof van Cleve***, België), David Martin (La Paix*, België), Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Nederland), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije, Nederland) en René Mathieu (Château de Bourglinster*, Luxemburg). Zij beoordelen de kandidaten volgens 5 criteria: ingrediënten, vaardigheden, talent, presentatie en boodschap.

Bij de 10 finalisten voor de regionale Benelux-finale zijn er liefst 7 Belgen tegenover 3 Nederlanders Geen enkele chef uit het Groot-Hertogdom stootte door naar de regionale finale. We lijsten de kandidaten even op:

Erikson Ivanidis — souschef bij Oak (Gent)

Tomek Mroszczak— chef bij De Ganzerik (Gent)

Sebastian Sandor — chef bij De Pastorale (Reet)

Frederic Chastro — chef bij Sōma (Antwerpen)

Matteo Vannini — chef bij Da Mimmo (Brussel)

Antonio Malerba — souschef bij Little Tokyo (Brussel)

Loucas Mengal—souschef bij L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul)

Pasquale Carfora — chef de partie bij Gran Café Krasnapolsky (Amsterdam)

Jeffrey Laarberg — souschef bij Restaurant Inter Scaldes (Kruiningen)

Simukai Gozo — souschef bij Restaurant Wannee (Leeuwarden)

De winnaar van deze regionale finale zal het met de hulp van een mentor die hem zal worden toegewezen moeten opnemen tegen de andere regionale winnaars. Voor de volledigheid geven we daar ook even een overzicht van: Italië – Frankrijk – Duitsland + Oostenrijk – Zwitserland – Spanje + Portugal – Verenigd Koninkrijk + Ierland – Rusland + Baltische Staten + Gemenebest van Onafhankelijke Staten – Scandinavië (Noorwegen + Zweden + Finland + Denemarken) – Oost-Europa – Mediterrane landen – VS – Canada – Afrika + Midden-Oosten – Centraal-Amerika + Carbisch gebied – Latijns-Amerika + Caraïben – Australië + Nieuw-Zeeland + Pacifische Eilanden – China – Japan – Noordoost-Azië (Zuid Korea + Taiwan + Hong Kong + Filipijnen) – Zuidoost-Azië (India + Sri Lanka + Myanmar + Thailand + Laos + Vietnam + Maleisië + Singapore + Indonesië + Cambodja + Maldiven)