Het beste van Zwitserland

Pittoreske landschappen rond en tussen meer dan 800 meren, af en toe onderbroken door talloze bergtoppen. Dat is Berner Oberland. Onterecht vooral bekend als skigebied want ook op culinair vlak staat er heel wat op het programma.

 

Beginnen doen we in de hoofdstad Bern. De oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er vallen heel wat musea, galerijen en theaters te ontdekken. De voetpaden van de belangrijkste boulevards, Bern biedt meer dan zes kilometer shopplezier, zijn overdekt. Dus ook bij slecht weer kan je hier met een gerust hart buiten wandelen. Bovendien is er ook op culinair vlak een heleboel te beleven want Bern is de thuisbasis van verschillende authentieke producten, merken en originele foodprojecten en restaurants.

 

 

Het maken van Emmentalerkaas in Zwitserland gaat terug tot de twaalfde eeuw. Vandaag de dag wordt de Emmentaler AOP geproduceerd door 180 ervaren kaasmeesters, nog steeds volgens het originele recept en de traditionele bereidingsmethoden. De meeste daarvan hebben zich gevestigd in en rond Bern en het district Emmental zelf, op 45 minuten rijden van de hoofdstad. Liefhebbers die interesse hebben in het hele proces, van melkproductie tot export, moeten zeker eens de ‘Emmentaler käseroute’ bekijken. De landbouwgemeenschap, kaasmakerijen, gastronomische en toeristische sector ontwikkelden samen twee specifieke fietsroutes. De route voert je door Bern en langs de Emmentalvalleien met verschillende stops onderweg. Probeer voor het eerst een koe te melken en ontdek of je talent hebt voor het bespelen van de alpenhoorn. En proeven, dat hoort er natuurlijk ook bij. Er is een korte route van 35 kilometer lang en een langere versie van 75 kilometer.

De folder met map kan je halen bij het toerismebureau in Bern, zij helpen je ook graag verder met het huren van fietsen. Nog handiger is de app ‘Emmentaler käseroute’, zowel te downloaden voor iPhone als Android. Geen zin in een dagje op de trappers? Geen probleem, dan is er nog het Emmentaler Schaukäserei. Meer dan een museum is de Dairy een mini-dorp, speciaal aangelegd om er te leren en ontdekken. Bezoekers kunnen er zowel de traditionele als recente technieken van het kaasmaken ontdekken én zelf kaas proberen bereiden. Professionele kaasmakers geven rondleidingen en zitten boordevol informatie die ze maar al te graag willen delen.

 

Het bekendste koekjesmerk van Zwitserland moet wel Kambly zijn met het simpele boterkoekje ‘bretzeli’ als flagship product. In 2010, ter ere van 100 jaar Kambly, werd de allereerste bakkerij uit 1910 nagebouwd in Trubschachen. Een audiovisuele tentoonstelling neemt je mee op een bewogen reis doorheen de geschiedenis van het bedrijf, een blik in de toekomst inclusief. In de banketbakkerij kan je de kneepjes van het vak leren en in de shop zijn tientallen variëteiten beschikbaar, vaak smaken en soorten die nergens anders verkocht worden. Een speciale Kambly-trein voert je van centrum Bern naar Trubschachen, tot net voor de deur van het complex.

 

Andere specialiteiten zijn meringue, züpfe, melkbrood met veel boter dat doorgaans op zondagmorgen wordt gegeten en de rösti, elke regio heeft zijn eigen versie, die van Bern zit boordevol boter. En dan mogen we natuurlijk Toblerone niet vergeten. Net als wij, zijn ook de Zwitsers trots op hun chocolade. De chocoladefabriek is gevestigd in de hoofdstad en alle Toblerone wordt er exclusief geproduceerd. Dat betekent dus dat alle Toblerone dat wereldwijd wordt verkocht, in Bern wordt gemaakt. Vandaag de dag is het de Zwitserse chocolade bij uitstek en wordt het merk verkocht in meer dan honderd landen.

 

Uniek proeven

Bern op de meest ontspannen en moeiteloze manier ontdekken kan tijdens de ‘Gourmet-Rickshaw City Tour‘. Je leest het goed, in een driewielige riksja. Geniet van kaasfondue, koude vleesschotel of brunch met glaasje bubbels tijdens deze exclusieve rondleiding door de stad, terwijl de bestuurder je entertaint met interessante feiten en anekdotes. Meer info over deze tour kan je opnieuw vinden in het toerismebureau.

Maar er moet natuurlijk ook gedineerd worden en dat kan hier op verschillende unieke locaties. Voor een formidabel uitzicht over de stad ga je naar het onlangs gerenoveerde Gurtners, dat op 13 maart 2017 opnieuw zijn deuren opende en gevestigd is op de berg Gurten aan de rand van de stad.. De chef neemt gasten mee op een reis naar het verleden en kookt onder het motto ‘lekker eten met liefde gemaakt’. Liefhebbers van dineren aan een waterfront hebben keuze uit twee opties langs rivier de Aare. De eerste is Casa Novo, een stijlvol familierestaurant dat mediterrane gerechten serveert. Restaurant Terrasse is een paviljoen op het water waar je terecht kan voor traditionele visgerechten maar in de namiddag evengoed voor koffie en cake. Ten slotte is er ook Kornhauskeller. De naam doet het al vermoeden, een restaurant in een kelder. Maar dan wel een prachtige, gigantische kelder die eerder wordt bestempeld als nationaal monument. Warme kleuren, houten aankleding en gedimde lichten zorgen voor de juiste sfeer. Bernse gerechten zijn te verkrijgen maar ook specialiteiten uit andere Zwitserse regio’s staan steevast op het menu.

 

Aare volgen

Als we de Aare vanuit Bern volgen, komen we uiteindelijk terecht in Interlaken. De stad bevindt zich tussen twee meren, vandaar de naam: inter wat ‘tussen’ wil zeggen plus laken (meren). Vanuit Interlaken heeft men uitzicht op de top van de Jungfrau, dat ook wel de top van Europa genoemd wordt aangezien het station van Jungfrau het hoogste treinstation van Europa is. Maar zo hoog hoef je niet te sporen om iets interessant te zien.

 

Culinaire activiteiten zijn er in overvloed. Zin gekregen om eens binnen te piepen bij een typische Zwitserse familie en het dagelijkse leven te ontdekken? Maak dan gebruik van het concept ‘Dinner at home‘ waarbij je gaat genieten van een lokale specialiteit bij de locals zelf aan tafel. Of ga mee tijdens een Swiss Barbecue Cruise op het Brienzmeer. Barbecue in combinatie met Zwitserse muziek op een boot, veel origineler kan het niet meer. Beide activiteiten worden georganiseerd door het toerismebureau van Interlaken en kan je via die weg boeken. Op een steenworp van Interlaken vind je het kasteel Schadau, aan de oevers van het Thunmeer. Het kasteel zelf met zijn kenmerkende romantische en neogotische stijlelementen is op zich al de moeite waard maar herbergt ook het Zwitserse gastronomiemuseum. En wat is een gastronomisch museum zonder restaurant? Helemaal niets. Restaurant Arts is bekroond met 14 op 20 in de Gault&Millau-gids en biedt de ideale setting voor een afsluitend diner na een dagje bezoeken.

 

Luxe in de Alpen

Het dorpje Gstaad ligt op een dik uur rijden van Bern en staat vooral bekend als exclusieve wintersportplaats. Maar wist je ook dat de regio bekend staat voor zijn uitmuntende wellnesshotels? Daarnaast kan je er in de zomer genieten van groene bergwandelingen. Het kleine dorp heeft nog geen 8000 inwoners maar kon in de laatste Gault&Millau-gids wel 229 punten verzilveren, verdeeld onder vijftien restaurants. Twee uitschieters met achttien punten zijn Restaurant Chesery en Sommet, beide tevens bekroond met een Michelinster.

 

Meer dan enkel skiën

Het is intussen duidelijk dat er in Zwitserland, en meer specifiek in Berner Oberland, er heel wat meer te beleven valt dan enkel de skilatten aanbinden en kaasfondue eten. Maar zelfs bestemmingen die nadrukkelijk bekend staan als skigebied, hebben heel wat aan te bieden op culinair vlak.

 

Neem nu Lenk-Simmental. Dit dorp doet in eerste instantie misschien nog denken aan het bekende rundveeras dat zijn specifieke smaak krijgt door het Alpenklimaat en het eten van veel bergkruiden. Maar waarom die speciale Alpenkruiden niet zelf proeven tijdens een bezoek aan het fabriekje SAH Alpenkräuter?

Het bedrijf is gevestigd in het midden van groene weiden en glooiende berghellingen. Dankzij de unieke locatie en de vele uren zonneschijn, groeien hier kruiden die meestal alleen te vinden zijn rond de Middellandse Zee. SAH is gespecialiseerd in het fragiel drogen en verwerken van deze Alpenkruiden. Ontdek hoe er  kruiden-, zout-, siroop- en theemengsels mee worden gemaakt. Een unieke smaakbeleving! Voor de culinaire ontdekkingsreizigers onder ons, is er het culinaire parcours naar de top van de Stockhornberg. Langs het parcours nodigen drie verschillende bergrestaurants je uit om van een authentiek driegangenmenu te genieten. Het wandelpad combineert het plezier van wandelen in de prachtige natuur met het verorberen van regionale producten als pittige kaas, knapperige worst of sappig rundvlees. Alles wordt geproduceerd op boerderijen uit de regio. Afsluiten doe je dit actief programma met een verrukkelijk stuk zoete meringue.

 

Over meringue gesproken, in de Jungfrau-regio moeten zoetebekken zijn. Rond 1600 werd meringue er voor het eerst geproduceerd door een banketbakker met de naam Gasparini. Hij noemde zijn nieuwe creatie naar de stad waar hij ze uitvond: Meiringen. Deze luchtige eiwitschelpen werden al snel populair in heel Europa. In bakkerij Frutal kan je een workshop volgen om zelf meringues te maken en een kijkje achter de schermen nemen. Daarnaast is er ook een degustatiezaal en winkel aan de zaak verbonden.

Handige adressen

 

Bern

Toerisme Bern, Bahnhofplatz 10a – 3011 Bern – Tel. +41 31 328 12 12 – www.bern.com

Emmentaler Schaukäserei AG, 3416 Affoltern im Emmental – Tel. +41 34 435 16 11 – www.emmentaler-schaukaeserie.ch

Kambly Experience, Mühlestrasse 8 – 3555 Trubschachen – Tel. +41 34 495 02 22 – www.kambly.com

Restaurant Gurtners, Gurten Park im Grünen – 3084 Wabern – Tel. +41 31 970 33 33 – www.gurtenpark.ch

Casa Novo, Läuferplatz 6 – 3011 Bern – Tel. +41 31 992 44 44 – www.casa-novo.ch

Restaurant Terrasse, Dalmaziquai 11 – 3000 Bern – Te. +41 31 350 50 01 – www.schwellenmaetteli.ch

Kornhauskeller, Kornhausplatz 18 – 3000 Bern – Tel. +41 31 327 72 72 – www.kornhauskeller.ch

 

Interlaken

Toerisme Interlaken, Höheweg 37 – 3800 Interlaken – Tel. +41 33 826 53 00 – www.interlaken.ch

Kasteel Schadau (Restaurant Arts), Seestrasse 45 – 3600 Thun – Tel. +41 33 222 25 00 – www.schloss-schadau.ch

 

Gstaad

Restaurant Chesery, Alte Lauenenstrasse 6 – 3780 Gstaad – Tel. +41 33 744 89 47 – www.chesery.ch

Sommet, Alpinastrasse 23 – 3780 Gstaad – Tel. +41 33 888 98 66 – www.thealpinagstaad.ch

 

Lenk-Simmental

Toerisme Lenk-Simmental, Rawilstrasse 3 – 3775 Lenk – Tel. +41 33 736 35 35 – www.lenk-simmental.ch

 

Jungfrau

Frutal, Bahnhofstrasse 18 – 3860 Meiringen – Tel. +41 33 971 18 21 – www.frutal.che