Appeltaartje met dadelcrème

Philippe Van den Bulck

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 vellen bladerdeeg (supermarkt)
  • 100 g dadels
  • 6 rode appelen bijvoorbeeld rode boskoop
  • Sap van 1 citroen
  • 80 g griessuiker
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 40 g gesmolten boter
  • 1 eierdooier
  • 100 g geschaafde amandelen
  • 30 g bloemsuiker

Bereiding

  1. Steek of snijd het bladerdeeg uit in de vorm van een appel, je kan deze vorm in de handel vinden of zelf een sjabloon maken uit een stuk karton bijvoorbeeld.
  2. Meng de geschaafde amandelen met de bloemsuiker.
  3. Bestrijk de bladerdeegappelvormen met wat losgeklopt eigeel en bestrooi ze met de geschaafde amandelen. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin zijn. Verlaag de temperatuur van de oven naar 100°C.
  4. Snijd de bladerdeegappeltjes voorzichtig open en laat ze nog een 10-tal minuten uitdrogen in de oven op 100°C.
  5. Week de dadels in water, giet het water weg en mix de dadels met het citroensap, de gesmolten boter en de nootmuskaat tot een smeuïge crème.
  6. Was de appeltjes, verwijder het klokhuis en snijd ze in ‘frietjes’.
  7. Smelt de suiker in een anti-aanbakpan tot de suiker karameliseert, voeg de boter en de appelfrietjes toe en bak de appelfrietjes goudbruin.
  8. Verdeel de dadelcrème over de appel-bladerdeegjes en vervolgens de appeltjes, zet de deksel erop en verdeel ze over de borden, druppel er nog wat van de karamel rond en dien op. Serveer liefst lauw-warm. Erg lekker met een bolletje vanille-ijs.