Aspergekaassoep met Chimay

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bussels witte mechelse asperges
  • 5 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 peterseliestengels
  • 25 g boter
  • 850 ml water
  • 250 g Chimay-abdijkaas ‘Grand Classique’
  • 1/2 flesje Chimay tripel
  • 1/2 busseltje bieslook fijngesnipperd

Bereiding

  1. Snipper de uien en de knoflook fijn.
  2. Schil de asperges en breek de uiteinden af. Breng de aspergeschillen en de uiteinden aan de kook in het water met de tijm, de peterseliestengels en de laurier en laat alles een 20-tal minuten zachtjes sudderen.
  3. Snijd de korsten van de Chimay ‘Grand Classique’ en snijd de kaas vervolgens in blokjes, houd enkele blokjes kaas per persoon apart om te garneren.
  4. Snijd de asperges in kleine stukjes, bewaar de punten om te garneren, blancheer de aspergepunten 5 minuten in de Chimay Tripel en houd ze apart.
  5. Smelt de boter en sudder hierin de fijngesnipperde ui, aspergestukjes en knoflook tot alles mooi glazig is. Zeef de bouillon van de aspergeschillen erbij en laat alles nog een 5-tal minuten doorkoken. Mix de soep grondig met behulp van een staafmixer.
  6. Voeg de in blokjes gesneden Chimaykaas al roerende toe aan de soep, let op, de soep mag hierbij zeker niet meer koken! Voeg de Chimay Tripel toe wanneer de kaas mooi gesmolten is en breng de kaassoep verder op smaak met peper van de molen en zeezout. Warm de soep nog even door zonder ze te laten koken.
    Verdeel de aspergepunten over de borden en giet er de soep over. Schik nog enkele blokjes Chimay ‘Grand Classique’ in de soep en strooi er de fijngesnipperde bieslook over.
  7. Dien de soep heet op met brood en Chimay Tripel.