Brandade van kabeljauw met courgettes

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 600 g kabeljauwfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 takjes tijm
  • Ca. 1 l melk
  • 450 g bloemig kokende aardappelen
  • 1 courgette
  • 6 eetl olijfolie
  • Peper van de molen en zeezout

 

 

Bereiding

  1. Breng de melk aan de kook met de knoflook, tijm en wat zout en peper.
  2. Verwijder de graten van de kabeljauwfilet en snijd de kabeljauwfilet in grote, gelijke stukken. Leg de kabeljauwfilet in de melk en laat de kabeljauw een 10-tal minuten pocheren tegen het kookpunt aan. Neem de pan van het vuur en schep voorzichtig de kabeljauw en de knoflookteentjes uit de melk. Bewaar de melk.
  3. Kook de aardappelen gaar in kokend, gezouten water. Laat de aardappelen goed uitstomen. Prak ze vervolgens fijn met een pureestamper, voeg er geleidelijk aan wat van de warme, gekruide melk aan toe tot een smeuïge puree. Plet de knoflookteentjes met een vork en meng vervolgens de kabeljauw en de knoflook door de aardappelpuree, meng dit niet te hevig zodat er nog mooie stukjes kabeljauw zichtbaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Snijd de courgettes in fijne plakjes van 1 mm dik.
  5. Bestrijk een ovenschaal met olijfolie, verdeel de brandade van kabeljauw over de ovenschaal en schik er de plakjes courgette over. Bestrijk de courgettes met de rest van de olijfolie en kruid met peper en zout.
    Zet de brandade 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.