Chocolade donuts met geroosterde amandelen

Ingrediënten

Voor 4 personen Voor de donuts

  • 1 ei, losgeklopt
  • 60 g griessuiker
  • 2 dl lauwe melk
  • 50 g zachte boter
  • 430 g bloem
  • 10 g gedroogde gist
  • 20 g cacaopoeder
  • 1 snuifje zout
  • 100 g geschaafde en geroosterde amandelen

 

Voor de chocoladeglazuur

  • 160 g pure chocolade, fijngehakt
  • 70 g boter
  • 50 g vloeibare honing

Bereiding

  1. Voeg de gist en 1 koffielepel suiker bij de lauwe melk en laat een tiental minuten staan tot er zich een schuimlaagje vormt.
  2. Voeg de gistmengeling bij de bloem samen met het losgeklopt ei, de boter, suiker, zout en cacaopoeder en meng dit tot een stevig deeg in ca.10 minuten.
  3. Laat het deeg vervolgens 1 uur afgedekt rijzen en sla het vervolgens plat. Steek er rondjes uit van ca. 12 cm diameter en maak vervolgens in het midden van elke ronde een gat van ongeveer 2 cm. Leg de donuts op een met bakpapier belegde schaal en dek af met huishoudfolie. Laat de donuts rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  4. Verhit een frituurpan met plantaardige olie tot 180°C en bak de donuts per stuk in de hete olie. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
  5. Smelt de chocolade in een warmwaterbad en roer er de honing en de boter in stukjes door tot een glanzende, vloeibare chocoladeglazuur.
  6. Schik de donuts op een rooster en bedek ze met chocoladeglazuur, strooi er de geroosterde amandelen over wanneer het glazuur nog vloeibaar is.
  7. Serveer met een quenelle vers gedraaid vanille-ijs.