Gebakken zeekat met peterselie

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 zeekat
  • Peper en zout
  • 1 teentje look
  • Sap van 1 citroen
  • 8 peterselieworteltjes met loof
  • 5 dl kippenfond
  • 1 laurierblad
  • 5 cl mosselvocht
  • 2 cl olijfolie
  • 1 ui
  • Blaadjes zuring, voor de afwerking

Bereiding

  1. Zeekat: Kuis de zeekat en spoel hem voldoende af zodat hij mooi wit is en er ook geen vliezen meer aan hangen. Snijd in mooie stukjes. Kruid met peper, zout en een mespunt geplette look.
  2. Bak de stukjes zeekat gedurende 30 seconden in een hete pan met olie. Werk af met citroensap.
  3. Peterseliewortel: Snijd het loof  van alle peterseliewortels. Reinig de wortels goed onder stromend water tot alle zand en onreinheden verwijderd zijn. Hou 4 wortels apart voor de puree. Stoof de overige 4 wortels aan in boter samen met 1 dl kippenfond en een laurierblad tot ze beetgaar zijn. Kruid ze met peper en zout.
  4. Peterseliestengels: Verhit een frituurpan op 150°C. Haal de blaadjes van de stengels.  Frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  5. Peterseliejus: Kook het mosselvocht op met olijfolie. Voeg 40 g peterselieblaadjes toe. Laat ze gaarkoken. Mix vervolgens in de blender tot een gladde saus. Giet door een zeef.
  6. Peterseliewortelpuree:  Snijd de overige 4 peterseliewortels in stukken en stoof ze aan met 1 ui. Zet de wortels onder met de resterende 4 dl kippenbouillon en kook ze gaar. Mix ze daarna op met een scheutje room tot een gladde massa.
  7. Afwerking: Schik de gebakken zeekat in het midden van het bord. Schik er de peterseliepuree, gefrituurde stengels, wortel en saus rond. Werk af met blaadjes zuring.