Gekaramelliseerde peertjes met sabayon van Poire Williams en een chutney van peer en amandel

Ingrediënten

Voor 4 personen 

Voor de gekaramelliseerde peertjes

  • 4 peren (type Doyenné)
  • 40 g ruwe rietsuiker
  • Klontje boter
  • Snuifje kaneel

Voor de sabayon van Poire Williams

  • 5 eierdooiers
  • 3 eierdopjes kristalsuiker
  • 1 eierdopje vanillesuiker
  • 2 eierdopjes witte wijn
  • 1 eierdopje poire williams

 

Voor de chutney van peer en amandel

  • 600 g peren
  • 2 uien, gesnipperd
  • 100 g geroosterde amandelschilfers
  • 300 g fijne tafelsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 takjes tijm
  • 40 g verse gember
  • 300 ml perenazijn

Bereiding

Gekaramelliseerde peren

  1. Snijd de peren in partjes. Smelt de boter in een antikleefpan en bak de partjes peer. Voeg de rietsuiker toe en karamelliseer zachtjes. Breng op smaak met kaneel.

Sabayon van Poirre Williams

  1. Doe de eierdooiers in een steelpan. Gebruik een halve eierschaal als maatbeker. Voeg de dopjes kristalsuiker, vanillesuiker, witte wijn en Poire Williams toe aan de eierdooiers.
  2. Klop het koude mengsel los en zet de pan vervolgens op een zacht vuur. Klop het mengsel ononderbroken op tot je een schuimige sabayon krijgt.

Chutney van peer en amandel

  1. Schil de peren. Verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Meng in een pan met de uien, amandelen, suiker, kaneel, plakjes gember en takjes tijm. Schenk er ook de azijn bij.
  2. Breng al roerend aan de kook. Laat gedurende 45 minuten inkoken tot een dikke moes, op een laag vuur. Roer regelmatig.
  3. Verwijder de kaneelstokjes, takjes tijm en stukken gember. Schep de chutney in potten en sluit deze direct af. Zet de potten op hun kop en draai na vijf minuten weer om.
  4. Laat de chutney verder afkoelen. Plak een etiket met de bereidingsdatum en houdbaarheid op de potjes.

De afwerking

  1. Plaats wat peertjes op een bord. Schep er de sabayon over en werk af met de chutney.
  2. Strooi er eventueel nog wat crumble van speculaas over.