Gepaneerde oesters

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 24 Zeeuwse oesters ‘creuses’
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • 100 g fijne tarwebloem
  • 200 g paneermeel
  • Peper van de molen, zeezout
  • 1 ei
  • 1,5 dl koolzaadolie

 

  • 2 eetl geroosterde sesamolie
  • 2 eetl geroosterde sesamzaadjes
  • 1 koffiel pittige mosterd
  • 1 eetl sojasaus
  • 2 eetl xeresazijn
  • 1 teentje knoflook, ontkiemd
  • 1 eetl tahini (sesampasta)
  • Enkele druppels tabasco

Bereiding

  1. Doe het ei, de mosterd, sesampasta, sojasaus, knoflook, tabasco, xeresazijn en sesamolie in een mixbeker en vul aan met de koolzaadolie. Plaats de mixerstaaf op de bodem van de mixbeker en haal de mixerstaaf langzaam al mixend naar boven toe om een emulsie te bekomen. Voeg eventueel enkele eetlepels warm water toe om de emulsie luchtiger en stabieler te maken. Smaak af met peper en zout en meng er het geroosterde sesamzaad onder.
  2. Steek de oesters open en vang hierbij het oestervocht op.
  3. Maak de oesters voorzichtig los van de schelp. Zeef het oestervocht en spoel de oesters hierin.
  4. Kruid de bloem met peper en zout.
  5. Laat de oesters uitlekken en haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte eiwit en het paneermeel.
  6. Verhit een frituurpan op 180°C en fruit de oesters kort goudbruin.
  7. Serveer meteen met de sesamemulsie.