Hummus van pastinaak en kikkererwt

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g kikkererwten
  • 3 stuks pastinaak
  • 1/2 l melk
  • 50 g hoeveboter
  • 80 g mosterdzaad
  • 2 eetl wittewijnazijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 2.5 dl olijfolie
  • 1/2 l groentebouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 50 g pompoenpitten

Bereiding

  1. Week de kikkererwten gedurende een nacht in water.
  2. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook gaar in melk met wat zout. Mix in de blender met de hoeveboter. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Meng het mosterdzaad met de azijn. Breng op smaak met wat zout en de takjes tijm. Voeg 1 dl water toe, kook beetgaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Plet een teentje look en meng met 2 dl olijfolie. Verhit tot 60°C en laat afkoelen.
  5. Kook de kikkererwten beetgaar in de bouillon, samen met de blaadjes laurier en een gepelde teen look. Bewaar wel enkele kikkererwten voor de afwerking. Haal door een zeef en verwijder de laurier.
  6. Mix de erwten fijn in de blender. Voeg 1 dl kookvocht en de rest van de olijfolie toe. Voeg dan de puree van pastinaak toe en meng het geheel goed.
  7. Bak de pitten in een antikleefpan zonder vetstof. Schik de hummus op een bord. Werk af met enkele kikkererwten, lookolie, mosterdzaad en gegrilde pompoenpitten. Besprenkel tenslotte met fleur de sel.