Lasagne met shiitake en prei

Dirk De Prins

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 300 g verse lasagneblaadjes
  • 250 g shiitake-paddenstoelen
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1 sjalot
  • 2 wit van prei
  • 2 dl gevogeltebouillon
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 2 eetlepels gemalen parmezaanse kaas
  • Peper en zeezout

Bereiding

  1. Kook de lasagneblaadjes gedurende 1 minuut in gezouten water. Leg nooit meer dan 4 blaadjes tegelijk in het water om kleven te vermijden. Laat uitlekken op een keukenhanddoek.
  2. Borstel de shiitake schoon. Verwijder de harde steeltjes en snijd de paddenstoelen in schijfjes.
  3. Bak de paddenstoelen op hoog vuur in wat olijfolie. Laat de shiitake een mooi kleurtje krijgen. Dat duurt een drietal minuten.
  4. Giet de azijn bij de paddenstoelen en laat volledig verdampen. Voeg dan de gehakte sjalot toe en houd apart.
  5. Snijd de prei in stukjes. Laat 5 minuten zacht aanfruiten in wat olijfolie. Overgiet de prei met de gevogeltebouillon. Breng aan de kook en laat 5 minuten zacht pruttelen.
  6. Doe de paddenstoelen bij de prei.
  7. Leg een blaadje lasagne in een ingeoliede ovenschotel. Bedek met een deel van het groentemengsel. Herbegin en ga zo door tot je een echte lasagne gebouwd hebt. Bovenaan bevindt zich een blad pasta.
  8. Bestrooi met gemalen Parmezaan en laat 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 180°C.