Manhattan clam chowder

Philippe Van den Bulck

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 25 medium grote clams (noordkromp of strandgapers)
  • 500 g aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1/2 busseltje peterselie
  • 3 takken soepselder
  • 30 g boter
  • 5 tomaten
  • 1 plak gezouten spek
  • 3 takjes tijm
  • Zwarte peper van de molen
  • 1 eetl worchestershire sauce
  • Crackers

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes, doe de aardappelblokjes in een kookpan en zet ze onder met water.
  • Snipper de ui heel fijn.
  • Hak de peterselie (zonder de stengels) fijn.
  • Spoel de soepselder en snijd heel fijn.
  • Voeg de ui, peterselie en soepselder bij de aardappelen en breng alles aan de kook, voeg een snuifje zout en de boter toe en gaar de aardappelen in ongeveer 15 minuten.
  • Snijd het spek in fijne reepjes en smelt het spek in een pan op een laag vuur, doe het spek samen met het vet bij de aardappelen, voeg nu de tijm toe.
  • Pel de tomaten door ze onder te dompelen in kokend water gedurende 10 seconden en ze dan onmiddellijk te ‘schrikken’ in ijskoud water. Hak de tomaten grof en voeg ze bij de soep.
  • Steek de clams open en vang het vocht op. Snijd de clams in 3 à 4 gelijke stukken.
  • Voeg de clams en het vocht bij de soep en laat al roerende nog 2 minuten koken, zet het vuur nu heel laag en houd de soep warm. Kruid de soep met zwarte peper van de molen en de Worchestershire sauce.
  • Serveer de clam chowder met ‘crackers’.

Tips

  • Je kan eventueel wat geconcentreerde tomatenpuree bij de bouillon doen om een intensere kleur te verkrijgen.
  • Je kan deze soep ook maken met onze eigenste mosselen!