Noordzeekreeft met maïs, pinda en eekhoorntjesbrood

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de kreeft

  • 1 noordzeekreeft van 800 g
  • Olijfolie

Voor de maïs

  • 2 maïskolven
  • 30 cl kippenfond
  • 1 teentje look
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout

Voor de jus van maïs

  • 2 cl olijfolie
  • Citroensap

      Voor het eekhoorntjesbrood

      • 8 stuks eekhoorntjesbrood (of een andere wilde champignon)
      • 3 cl olijfolie
      • Sap van 1 citroen
      • Maïsolie
      • Mespuntje look
      • Grof zout
      • Peper

      Voor de lookmayonaise

      • 1 l maïsolie
      • 2 eieren
      • Mespuntje look
      • Peper en zout
      • Cabernet Sauvignonazijn

      Voor de afwerking

      • 20 g pindanoten, gehakt

      Bereiding

      Maïs

      1. Was de kolven en plaats ze in een kookpot en zet onder met de helft water en de helft kippenfond. Kruid af met peper, zout, het teentje look en de laurierblaadjes. Laat gedurende vijftien minuten koken.
      2. Laat gedurende zes uur afkoelen in het kookvocht. Snijd middendoor en laat gedurende drie minuten poffen op een hete barbecue.

      Jus van maïs

      1. Laat 1 dl van de kookjus van de maïs inkoken tot de helft. Werk af met citroensap en 2 cl olijfolie.

      Eekhoorntjesbrood

      1. Verwijder het zand van vier paddenstoelen met een borstel of een vochtige doek. Snijd ze middendoor en bak gedurende twee minuten in maïsolie, peper, zout en een mespunt look.
      2. Verwijder het zand van de vier resterende paddenstoelen met een borstel of een vochtige doek. Snijd in fijne plakjes. Kruid af met grof zout, peper, de olijfolie en citroensap.

      Lookmayonaise

      1. Maak mayonaise van de eieren, maïsolie en een mespunt look. Kruid af met peper, zout en de azijn.

      Kreeft

      1. Stoom de kreeft in een stoomoven of stoompot gedurende tien minuten. Verwijder de kop en het pantser van de staart. Snijd middendoor. Vergeet ook niet het darmkanaal te verwijderen. Snijd tenslotte het staartvlees in de gewenste vorm en werk af met olijfolie. Serveer lauw.

      Afwerking

      1. Leg de lauwe kreeft in het midden van het bord. Leg er de maïs en beide soorten eekhoorntjesbrood rond. Werk af met de lookmayonaise, gehakte pindanoten en de jus van maïs.