Paasbroodjes (hot cross buns)

Philippe Van den Bulck

Ingrediënten

Voor 4 personen

    • 500 g bloem voor wit brood
    • 40 g suiker
    • 2 g zeezout
    • 10 g speculaaskruiden
    • 60 g boter
    • 70 g rozijnen
    • 1 sinaasappelzeste
    • 15 g bakkersgist (verse)
    • 225 ml lauwe melk
    • 1 ei

       

 

 Voor het deegkruis

  • 110 g bloem
  • 80 g boter
  • 30 g suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk

Bereiding

Voor de broodjes

  • Meng de bloem, suiker, speculaaskruiden, zeezout in een grote kom, wrijf de blokjes boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat, werk er de rozijnen en de sinaasappelzeste door, maak een kuiltje in het midden.
  • Roer de gist glad met de lauwe melk, giet de melk en het ei in het kuiltje en werk er geleidelijk aan het meel door tot een zacht, niet plakkerig deeg ontstaat, voeg indien nodig wat bloem toe.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad gedurende een 10-tal minuten.
  • Doe het deeg weer in de kom en dek de kom af met plasticfolie, laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Sla vervolgens het deeg plat en verdeel het in ongeveer 12 porties, vorm er balletjes van op een met bloem bestoven werkblad. Schik de deegballetjes op ingevette bakplaten met voldoende afstand van elkaar en laat ze onder een licht vochtige theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.

Voor het deegkruis

  • Meng de bloem, boter en suiker tot een kruimelig deeg in een kom, voeg een weinig koud water toe en kneed tot een stevig deeg. Rol het deeg uit met behulp van een deegrol en snijd het in lange repen van 10 cm op 0,5 cm.
  • Bestrijk de deegrepen met een weinig water en leg ze in kruisvorm op de gerezen deegballetjes, bak de broodjes in 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk de bolletjes onmiddellijk met de opgewarmde gecondenseerde melk en laat ze afkoelen op een rooster.