Penne met broccoli en ansjovis

Dirk De Prins

Ingredi├źnten

Voor 4 personen

  • 500 g penne
  • 1 stronk broccoli
  • 4 ansjovisfilets (uit een blikje)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel gehakte verse basilicum
  • 2 scheutjes olijfolie
  • Peper en zeezout

Bereiding

  1. Plons de tomaten gedurende 10 seconden in kokend water. Schil de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de sjalot en de knoflook fijn.
  2. Verwijder de kleine roosjes van de broccolistengel. Plons de roosjes in hard kokend, gezouten water gedurende 4 minuten. Laat koken zonder deksel op de pot. Giet af en spoel de broccoli met koud water tot volledige afkoeling.
  3. Zet een pot op het vuur en laat er een scheutje olijfolie in warm worden. Doe de sjalot en de knoflook bij de olie. Laat 2 minuten zacht bakken. Doe de ansjovisfilets erbij en verkruimel de vis met een spatel. De tomaten gaan dan de pot in. Peper uitvoerig. Laat de tomaten een kwartiertje stoven zonder deksel zodat het vocht kan verdampen.
  4. Kook de penne zolang als op het pakje staat aangegeven. Het koken gebeurt in een pot met gezouten water, waaraan een scheutje olijfolie werd toegevoegd en zonder deksel.
  5. Bak de pijnboompitten even in een pannetje met antikleeflaag tot ze een kleurtje hebben gekregen. Dit gebeurt zonder vetstof.
  6. Voeg de broccoli en de pijnboompitten bij de tomaten. Laat even stoven.
  7. Giet de pasta af en doe dan de penne bij de groenten. Meng.
  8. Werk af met fijngehakte basilicum. Serveer met gemalen Parmezaanse kaas.