Pruimentaartjes met sinaasappel en specerijenijs

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 150 g zachte boter
  • 110 g rietsuiker
  • 1 eierdooier
  • 4 pruimen
  • Sap van 3 sinaasappels
  • 2 eetl honing
  • 5 dl volle melk
  • 3 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 1 mespunt chinese vijfkruidenpoeder

Bereiding

  1. Klop de eierdooiers met de suiker tot een witte massa en warm ondertussen de melk op met het vijfkruidenpoeder. Voeg de melk geleidelijk aan bij de eierdooiers en warm het geheel opnieuw langzaam op tot de crème begint in te dikken. Neem de pan dan onmiddellijk van het vuur en dompel de bodem van de pan in een schaal ijskoud water.
  2. Laat de bereiding volledig afkoelen, plaats ze zelfs liefst een nachtje in de koelkast. Draai het ijs af in een ijsbereider en bewaar het in de diepvries.
  3. Meng de zachte boter met de rietsuiker tot een romige massa, roer vervolgens de eierdooier erdoor en zeef de bloem erbij, meng het deeg tot het een vaste bol vormt en laat het ongeveer 20 à 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 0,5 à 1 cm dikte en steek er 8 ronde schijfjes uit. Schik ze op een bakplaat en bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20 minuten.
  5. Snijd de pruimen in kleine partjes. Laat de honing opwarmen in een pan tot er zich grote bubbels vormen. Voeg de pruimenpartjes toe en wentel ze af en toe om. Blus de pan vervolgens met het sap van de sinaasappels en laat inkoken tot een siroop.
  6. Schik de pruimen op de taartjes en serveer de pruimentaartjes met het ijs en wat van de siroop.