Rolmops

Johan Segers

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 16 verse haringfilets (met vel)
  • 8 grote sjalotten
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 l droge witte wijn
  • 1/4 l witte wijnazijn
  • 2 eetlepels bruine cassonadesuiker
  • 1 takje tijm en 1 laurierblad
  • 1 bosje verse dille
  • 3 kruidnagels
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 1 onbespoten citroen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de sjalotten in de lengte in smalle reepjes. Bak ze even op in een beetje boter. Giet er 4 eetlepels water bij en voeg suiker en zout toe. Laat een kwartiertje zacht koken tot het water verdampt is. Laat de sjalot niet kleuren.
  2. Giet de witte wijn, een liter water, de azijn en de cassonadesuiker in een pot. Verwarm al roerend tot een temperatuur van 60°C.
  3. Leg in elke haringfilet wat sjalot. Rol de filets op met de velzijde langs buiten. Prik de vis vast met een prikker.
  4. Leg de rolmopsen in een schotel naast elkaar. Leg tussen de vis een paar schijfjes onbespoten citroen.
  5. Doe de aromaten bij de warme marinade: tijm, laurier, dille, kruidnagel, jeneverbessen, peper en zout.
  6. Giet de marinade over de rollmops. Zorg ervoor dat de vis helemaal onderstaat. Laat afkoelen. Dek af met vershoufolie en zet minstens 12 u in de koelkast. Deze bereiding blijft een paar dagen goed in de koelkast.