Rundvlees met gekaramelliseerde worteltjes en lente-ui

Philippe Van den Bulck

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg rundvlees (dikke tussenrib of côte à l’os)
  • 1 kg wortelen
  • 2 busseltjes lente-ui
  • 10 cl arachideolie
  • 5 dl bruine fond
  • 1 eetlepel xeresazijn
  • 80 à 100 g boter
  • Peper van de molen
  • Zeezout

Bereiding

  • Schil de wortelen en verwijder beide uiteinden. Snijd de wortelen in gelijke stukken van ongeveer 1,5 cm.
  • Kleur de wortelen in een grote pan met arachideolie, wentel ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig kleuren.
  • Giet de olie van de wortelen af als ze mooi gekaramelliseerd zijn. Blus de pan met 1 dl van de bruine fond, zet de wortelen op een laag vuur en voeg telkens wat fond toe tot de wortelen gaar zijn en de fond is ingekookt. Voeg de xeresazijn toe en kruid met peper van de molen en zeezout.
  • Maak de lente-uitjes schoon en bak ze kort in een weinig olijfolie. Voeg ze bij de wortelen.
  • Verwarm de boter in de pan. Zet het vuur lager wanneer de boter begint te schuimen. Kleur het rundvlees aan langs beide zijden en blijf het vlees overgieten met de hete, schuimende boter tot de gewenste gaarheid is bereikt. De gaartijd is vooral afhankelijk van de grootte en dikte van het stuk vlees. Reken ook op minimum 5 minuten rusttijd waarbij het vlees nog nagaart.
  • Kruid het rundvlees met peper van de molen en grof zeezout en dien op met de groenten.tipZeer lekker met een smeuïge aardappelpuree!