Soep van gerookte haring, sjalot en witte wijn

Philippe Van den Bulck

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 gerookte haring
  • 2 preistengels (enkel het wit gedeelte)
  • 2 stengels witte selder
  • 6 sjalotjes
  • 1 flinke eetl bloem
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl room
  • 6 dl visbouillon
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 4 fijne lente-uitjes of bieslook

 

 

Bereiding

  • Snijd de prei in fijne ringen.
  • Schil de selder met behulp van een dunschiller en snijd de stengels vervolgens in kleine stukjes.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in fijne ringetjes.
  • Stoof de prei en de sjalotjes aan in een weinig boter tot ze zacht en glazig zijn, bestrooi met de bloem en roer goed om. Blus met de witte wijn en laat de wijn tot de helft inkoken.
  • Voeg vervolgens de visbouillon, de selder, de tijm en de laurier (samengebonden) toe en laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Maak ondertussen de gerookte haring schoon, verwijder het vel en de graten en verkruimel de haring.
  • Neem het kruidentuiltje uit de soep, voeg de helft van de haring toe en mix de soep in een blender of met behulp van een staafmixer.
  • Voeg de room toe en laat nog 2 minuten doorkoken, kruid de soep met flink wat peper van de molen en zeezout, wees voorzichtig met het zout wat de gerookte haring is al zout.
  • Verdeel de soep over de kommetjes of borden en verdeel er de rest van de haring over, bestrooi met wat fijngesnipperde lente-ui of bieslook en dien op.