Soep van scheermessen

Romuald Fassenet

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kg scheermessen (langwerpige schelpen, ook wel messcheden of zwaardscheden genoemd)
  • 4 cl olijfolie
  • 150 g verse tomaten
  • 100 g uien
  • 120 g kleine pastavormpjes of rijst
  • 2 eieren
  • 1/2 citroen
  • 1/4 bosje peterselie
  • 1/4 bosje koriander
  • 1 laurierblad
  • Zout
  • Peper

Bereiding

  1. Spoel de scheermessen schoon onder koud water om het vuil eruit te verwijderen.
  2. Zet een pot water op het vuur en kook de scheermessen.
  3. Giet het water dat werd afgegeven tijdens het koken door een puntzeef. Haal het vlees uit de scheermesschelpen. Spoel opnieuw schoon onder koud water en snijd in kleine stukjes.
  4. Zet een pot op het vuur. Giet er de olijfolie in en warm op. Doe er de fijngehakte ui bij, samen met het laurierblaadje.
  5. Haal ondertussen de kroontjes van de tomaten en warm dompel de tomaten even onder in kokend water op om nadien makkelijker de schil en de zaadjes te kunnen verwijderen. Snijd de tomaten in blokjes.
  6. Doe ze ook in de pot zonder te laten bruinen. Roer om met een houten lepel. Giet er de kookbouillon van de scheermesschelpen bij. Kruid met zout en peper, en breng aan de kook.
  7. Voeg het vlees van de scheermesschelpen en de kleine pasta of de rijst toe.
  8. Voeg de geklopte eieren toe zodra de pasta gaar is. Meng goed door elkaar met een garde.
  9. Werk af met enkele druppeltjes citroen, peterselie en fijngehakte koriander.