Velouté van bloemkool met gorgonzola en bieslook

Philippe Van den Bulck

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 20 g boter
  • 1 wit van prei
  • 1 grote ui
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Enkele druppels sherry-azijn
  • Witte peper van de molen
  • Zeezout
  • 1,5 liter gevogeltebouillon
  • 200 g gorgonzola
  • 4 dikke sneden bruin brood
  • 1 busseltje bieslook

Bereiding

  1. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd deze in roosjes.
  2. Maak de bloemkoolkern schoon en snijd deze in blokjes.
  3. Pel de uien en snijd ze in fijne ringen. Was de prei en snijd hem in fijne ringen.
  4. Laat de boter smelten in een kookpot en voeg de uien en de prei toe, laat op een zacht vuur ongeveer 5 minuten zweten onder deksel.
  5. Voeg de gevogeltebouillon toe en breng aan de kook, voeg de bloemkoolroosjes en kern toe en laat alles ongeveer 15 minuten sudderen.
  6. Snijd het brood in dobbelsteentjes en fruit deze in een weinig boter tot ze mooi krokant zijn, laat uitlekken op keukenpapier.
  7. Neem de soep van het vuur en voeg er de helft van de gorgonzolakaas aan toe, mix de soep grondig en zeef.
  8. Breng de velouté op smaak met de sherry-azijn, peper van de molen, zeezout en een snuifje nootmuskaat.
  9. Verdeel de velouté over de borden en brokkel er de overige gorgonzolakaas in, werk af met wat fijngesnipperde bieslook en de broodcroutons.