Witte chocolademousse met mandarijntjes en zwarte peper

Philippe Van den Bulck

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 mandarijntjes
  • 1 dl vers sinaasappelsap
  • 40 g suiker
  • 200 g witte chocolade
  • 2 dl room van 35%
  • 3 eiwitten (van grote eieren)
  • 1 snuifje zout
  • Zwarte peper van de molen
  • 1 gelatineblaadje (laat dit weg als je een héél luchtige mousse wil bekomen of doe er 1 blaadje extra bij voor een luchtige maar stevige mousse)
  • 1 goed ontvette en gekoelde mengkom
  • Een warmwaterbad (bain-marie)
  • Een ontvette garde of kloppers als je een mixer gebruikt

 

Bereiding

  • Hak de witte chocolade heel fijn en verwarm deze in een warmwaterbad samen met 1 dl van de room.
  • Week ondertussen het gelatineblaadje in ijskoud water en pers het stevig uit. Roer het gelatineblaadje door de warme chocolade en zorg ervoor dat het volledig opgelost is.
  • Klop inmiddels de rest van de room 3/4 stijf.
  • Doe de eiwitten in de koude, ontvette mengkom (let op dat er zeker geen dooier bij zit, anders moet je opnieuw beginnen) en klop ze samen met het snuifje zout tot stijve pieken met de ontvette garde (of kloppers).
  • Spatel de opgeklopte room voorzichtig door de chocolade en schep er vervolgens de opgeklopte eiwitten onder, doe dit voorzichtig en snel, hoe langer je in de mousse roert hoe meer luchtigheid je verliest!
  • Zet de chocolademousse in de koelkast voor minimum 2 uur.
  • Pel de mandarijntjes en verwijder zoveel mogelijk de witte vliesjes.
  • Laat het sinaasappelsap zachtjes inkoken met de suiker tot een lichte siroop. Verwarm hierin de mandarijntjes. Neem van het vuur en kruid met zwarte peper van de molen.
  • Verdeel de mandarijntjes met de jus over de borden en schep telkens 2 mooie lepels witte chocolademousse op de borden.

Tip

  • Een scheutje Mandarine Napoléon bij de mandarijntjes maakt het extra lekker.