Vergeet pop-uprestaurants: wat Piet Huysentruyt deze herfst en winter van plan is, is nog wel een stuk straffer. De sterrenchef trekt half oktober de deur in Les Vans achter zich toe om op wereldtournee te gaan.

Piet HUYSENTRUYT kondigde het zelf aan op de website van zijn restaurant Likoké: het restaurant gaat tijdelijk dicht om Huysentruyt letterlijk en figuurlijk de kans te geven z’n grenzen te verleggen. Strikt genomen zou je kunnen zeggen dat hij tussen 17 oktober en 15 maart achtereenvolgens vijf pop-uprestaurants bemant, maar de West-Vlaamse chef verkiest de term ‘wereldtournee’: net als een rockband de wereld afreist, zo ook neemt Huysentruyt z’n volledige crew mee op verplaatsing.

Uitgangspunt was, zo lezen we op de website, om naar Afrika terug te keren als eerbetoon aan de vader van Huysentruyt, die in Congo plantages had en door de plaatselijke bevolking Likoke genoemd werd. Maar al snel werd het meer dan dat alleen. Likoké on Tour start in Kortrijk – waar het voor Huysentruyt allemaal begonnen is – om dan in drie verschillende plaatsen in Azië aan de slag te gaan en uiteindelijk af te sluiten in Zuid-Afrika.

Bij Van Gils en Gasten gaven Piet en z’n zoon Cyriel Huysentruyt nog wat tekst en uitleg bij dit merkwaardig project. Zoon Cyriel wees op het kalme seizoen van november en maart, waarop het team aan het brainstormen was hoe die periode het best overbrugd kon worden.

“In de moderne gastronomie mag je nog zo goed zijn als je wil, je moet lawaai maken”, vulde Piet aan. Grote restaurants van over de hele wereld hadden hem uitgenodigd om op verplaatsing te komen koken. “We hebben dan in ploeg beslist om daar iets mee te doen.”

 

LIK OKAY: Kortrijk

Vanaf 17 oktober tot 25 november is Likoké on Tour te vinden op het domein Guldensporen in Kortrijk, waar het team van dinsdag tot zaterdag een lunch- en dinerformule aanbiedt; een zevengangenmenu voor €135 (€200 met aangepast wijnarrangement).

Vanaf 1 oktober te reserveren op 0493 82 58 76

 

LIKOK’ASIA: Azië

Huysentruyt zal op drie verschillende locaties 4-hands dinner verzorgen met plaatselijke chefs. Op 6 december is hij te gast in La Cime in Osaka. Vier dagen later, op 10 december, gaat hij aan de slag in Restaurant Cascade van Hotel Viceroy in Bali. Het Aziatische luik wordt afgesloten op 15 december in Restaurant Andre in Singapore.

 

LI(C) OKAY: Kaapstad

Van 1 tot en met 15 maart strijkt de hele equipe neer in Franschhoek WC, een klein stadje op 40 minuten van Kaapstad in Zuid-Afrika. “Onze belangrijkste passage, aldus Huysentruyt. In feestzaal The Conservatory brengt Huysentruyt samen met z’n team de Likoké-keuken, maar met ingrediënten uit de streek.

Reserveren kan op 00 27 71 365 9612