Belgische chocolatiers genieten wereldwijd veel aanzien. Deze Vlaamse chocolatier opende recent twee winkels in China.

Centho Chocolates, het ambachtelijk chocoladebedrijf van Geert en Els Decoster, bestaat dit jaar precies vijftien jaar. Nadat de specialist in pralines van originechocolade enkele jaren geleden al min of meer vaste voet aan de grond kreeg in Japan, heeft Geert Decoster nu ook twee winkels geopend in Hanghzou.

Naar Chinese normen is dat een provincienest, maar met 9 miljoen mensen telt de stad toch bijna evenveel inwoners als België. Waar het in Japan om tijdelijke winkels gaat – in Japan wordt chocolade bijna uitsluitend in een kort ‘seizoen’ gegeten rond Valentijn – is de aanwezigheid in Hanghzou wel degelijk permanent.

“Ik ben eerder toevallig in China terechtgekomen, via contacten met mensen van een Chinees bedrijf dat in België aan de slag is”, legt Decoster uit. “China is een enorme markt, met tal van mogelijkheden. Vooral de chocolademarkt is er quasi onontgonnen.”

De smaak van de Chinezen is minder zoet dan wat je in Belgische pralines van de massa-industrie vindt. Dat komt Decoster goed uit, want Centho werkt uitsluitend met originechocolade waardoor de pralines sowieso minder zoet zijn.

Dat laatste móét ook, omdat in Japan ‘ongezonde’ voeding zwaar getaxeerd wordt. Suiker en vet bijvoorbeeld, maar ook industriële kleurstof. “Ook daar hebben wij geen last van, omdat we lang geleden al gekozen hebben voor natuurlijke kleurstoffen”, aldus de chocolatier uit Duisburg-Tervuren.

Compromissen naar de Oosterse smaak maakt Centho Chocolates dus niet. “De productie blijft hier in Duisburg. Alles wat in China in de winkels ligt, is ook in België te koop en omgekeerd.”

Centho Chocolates, Veeweidestraat 3 – 3080 Duisburg (Tervuren) – Tel. 02 767 07 74. www.centho.be – Gesloten op zondag en maandag