België heeft er weer een whisky bij. Alhoewel… is de Belgian Rye van de distilleerderij van Biercée wel écht whisky? Hij kan het in ieder geval nog worden. Hoe dan ook: liefhebbers van spirits hebben er weer een interessante drank bij om te leren kennen.

Liefhebbers van edele sterke dranken kennen la distillerie de Biercée als producent van voornamelijk likeurs, gin en jenever. In 2015 besloot huidig master-distiller Pierre GERARD een nieuw project op te starten: de creatie van een 100% Belgische roggewhisky. De distilleerderij schreef daarvoor een soort van fundraising uit, waarbij liefhebbers vooraf konden intekenen voor een van de 3.200 flessen.

Gerard baseerde zich voor z’n Belgian Rye op de American Rye whiskey-traditie met een knipoog naar geturfde Scotch en niet-geturfde Ierse whiskey. Door voor de rijping van het distillaat naast ex-bourbonvaten ook (nieuwe) beukenhouten vaten te gebruiken, geeft hij er ook een Belgische toets aan: beukenhouten vaten worden in ons land immers vaak gebruikt om er bier op te laten rijpen.

Ook zonder die beukenhouten vaten is de Belgische toets meer dan duidelijk. De gemoute rogge is immers afkomstig van La Malterie du Château, een Belgische mouterij (in tegenstelling tot de Belgian Owl, waarvan het – Belgische – gerst in Nederland wordt gemouten), terwijl ook de wort in België vergist/gebrouwen wordt. Daarvoor doet Gérard beroep op brouwerij La Binchoise, vlakbij de distilleerderij.

Het resultaat is een nog jong amberkleurig distillaat, met lichte turftoets en duidelijke vanilletonen afkomstig van de bourbonvaten.

Maar is dit nu whisky? Uiteindelijk heeft het distillaat slechts twee jaar gerijpt en ook onder de Europese wetgeving mag je pas vanaf drie jaar rijping de term ‘whisky’ gebruiken. Maar blijkbaar ligt er naast deze eerste botteling van 3.200 flessen nog voldoende distillaat te rijpen om volgend jaar een heus whisky-etiket te krijgen.

Verzamelaars bestellen dus nu reeds een fles van de Belgian Rye, om volgend jaar een fles van de eerste botteling Belgian Rye Whisky te kopen.

En het beukenhout? Is dat geen probleem voor een whiskybenaming? Blijkbaar niet, of toch niet in België. Daar waar voor Schotse whisky het gebruik van eikenhouten vaten eist, is in de Europese wetgeving enkel sprake van ‘houten vaten’.

Verkoopprijs: €44,9 voor 50 cl

Info en verkoopadressen: www.distilleriedebiercee.be