September, de eerste ‘maand met een r’ na de zomer: vanaf nu zijn de mosselen op hun best. Maar wat drinken we erbij? Een glaasje witte wijn? Of een pintje? “Geen van beide”, zeggen deze kenners.

Vandaag krijgen we van de vroege herfst een dagje respijt – deze zondag kondigt zich, alhoewel misschien iets te fris voor de tijd van het jaar – toch minstens mooi en zonnig aan. Ideaal voor een niet gepland terrasje? En waarom dan geen mosselen? Ze zijn op hun best, nu. Maar wat drink je erbij? Een biertje? Maar wat voor bier? We vroegen het aan biersommelier Ben VINKEN.

“Wat je nodig hebt, is een fris bier waarvan je kunt doordrinken”, zegt de auteur van verschillende bierpairingboeken. “Maar géén pils. Pils heeft te weinig pit om een tegengewicht te vormen voor de ziltigheid van de mosselen. Je hebt frisheid nodig, maar ook zure toetsen. Een geuze is wellicht iets té zuur, maar met een goedgemaakt witbier zit je er boenk op.”

Een blond bier van hoge gisting kan ook, vindt Vinken. “Een Belgische saison bijvoorbeeld. Die heeft wat bittere toetsen, maar dat mag zolang het niet te veel is. Een IPA zou ik niet aanraden wegens té bitter. Ook te vermijden: fruitbier of donker bier.”

Hilaire SPREUWERS van voormalig bierrestaurant Bitter Zoet zit op dezelfde golflengte, al schuift hij één uitzondering naar voor. “Bij speciale bereidingen mag je al eens experimenteren met donkere bieren. In Frankrijk bijvoorbeeld eten ze wel eens mosselen met brie of blauwe kaas. Daar zou ik wél een amberkleurig of zelfs nog donkerder bier tegenover durven zetten. Maar uiteraard geen trappist.”

Ook op een ander vlak zijn beide bierkenners het roerend eens: “Gebruik bier als pairing bij mosselen, maar niet in de bereiding zelf. Het bier verdampt en je houdt er smaak-technisch niks van over”, zegt Vinken.

“Ik zeg al járen dat bier IN mosselen geen meerwaarde biedt”, beaamt Spreuwers.

 

TOCH EENS PROBEREN?

Van dat laatste zijn Birger ALLARY en Karel KNOCKAERT van Tsjops, bekend als winnaars van het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant  niet onder de indruk.

“Wij hebben een recept waarbij we mosselen op de barbecue een subtiele rooktoets geven, en in die bereiding gebruiken wij wel degelijk bier, meer bepaald een Urthel”, zegt Birger. “We hebben zo voor de gein eens tijdens een barbecuewedstrijd 15 kg klaargemaakt, om uit te delen aan de deelnemers, en die waren er helemaal weg van.”

Dat Vinken en Spreuwers bier in een mosselbereiding afraden, brengt hen alvast niet van de wijs. “Als iedereen over alles dezelfde mening zou hebben, zouden we allemaal elke dag hetzelfde eten”, reageert Birger laconiek.

Zelf eens proberen? Het mossel-barbecuerecept van de Tsjops-boys, dus mét Urthel in de bereiding, vind je terug in het septembernummer van Culinaire Ambiance, dat nu in de winkel ligt.