Met de naamsverandering van wat vroeger Orange heette, laat topchef en culinair ondernemer Roland Debuyst geen ruimte voor misverstanden: Bistro R is een bistro, niets meer, maar ook niets minder. En in het woordenboek van de voormalige zilveren Bocuse staat dat voor een eenvoudige en toegankelijke, maar smaakvolle keuken.

Roland Debuyst is naast een begenadigd chef ook een gedreven ondernemer met op dit ogenblik vier horecazaken. Eerder dit jaar opende hij in Zaventem Alfons Burger, nota bene nadat hij enkele jaren geleden met Be Burger in dezelfde gemeente ook al een hamburger-themarestaurant had geopend. Zijn nieuwe hamburgerzaak bracht hij onder in een leegstaand pand, vlakbij Brasserie Alfons. Het instituut Brasserie Mariadal, óók al in Zaventem, is nummer drie en met Bistro R, voorheen Orange, is het kwartet vol.

Eind oktober ging Orange dicht om enkele weken later, na een volledige make-over, onder de nieuwe naam weer open te gaan en volledig de bistrokaart te trekken. En dat wil zeggen: een eenvoudigere, meer toegankelijke keuken. Minder complex en dus goedkoper in de bereiding, wat niet onbelangrijk is in deze tijden van witte kassa. Op die manier slaagt Debuyst erin om tegelijk erg scherpe prijzen te hanteren – €26 voor een lunchmenu met voor- en hoofdgerecht en €15 voor een dagschotel – en toch uitsluitend met kwaliteitsproducten (van eigen bodem) te werken. Daar staat tegenover dat hij sommige bereidingen uitbesteedt aan bevriende ambachtelijke producenten. De uitstekende foie gras is daar een mooi voorbeeld van: het is een soort van roulade waarbij een perfect stuk ganzenlever wordt opgevuld met een farce van restafval van de foie gras en een duxelle van champignons en in een druivenblad wordt gegaard. Een mooi voorbeeld van hoe Debuyst een omslachtige eigen creatie door een ander laat realiseren. De combinatie met de gekonfijte vijgen zit er in ieder geval boenk op.

Op de kaart staan de gerechten trouwens niet gerangschikt onder de traditionele titels “voorgerecht” en “hoofdgerecht”, maar als “Influence 1” en “Influence 2”. Daarmee doelt de chef – die overigens tijdens de opstartfase voortdurend zélf aan het fornuis staat – wellicht op de manier hoe hij zich laat inspireren door de seizoenen en de eigen, Belgische, terroirs, terwijl hij toch een open blik houdt op culinair Europa. Maar de nadruk ligt hoe dan ook op de Belgische keuken. Pas toegetreden tot de North Sea Chefs brengt Bistro R een mooi aanbod van Noordzeevis, en de meeste gerechten op de kaart zijn hoe dan ook rechtstreeks terug te brengen tot de canon van de Belgische keuken. Zoals de varkenswangetjes in pure Belgische stoverijtraditie, bereid met bruine Leffe en Luikse stroop voor een subtiele zoete toets.

Met een aanbod van acht voorgerechten en een tiental hoofdgerechten is het à la carte-aanbod misschien minder uitgebreid dan voorheen in Orange, maar nog steeds meer dan voldoende gevarieerd. Om de vier tot vijf weken wordt de kaart trouwens volledig vernieuwd, waardoor het keukenteam perfect kan inspelen op de seizoenen.

Wij waren benieuwd wat je voor €26 mag verwachten en kozen daarom ook – blind – voor de lunch. En dat blijkt heel wat te zijn. Al hoofdgerecht een tournedos (saignant gebakken), met een smeuïge portobello gevuld met krielaardappeltjes en een perfecte vleesjus op basis van kalfsfond. Als voorgerecht kregen we een flan van in de kelders van Kuregem gekweekte paddenstoelen met een pittig-romig peterseliesoepje, met een verrassend subtiele looktoets. Jammer genoeg werden zowel voor- als hoofdgerecht door de (overigens bijzonder vriendelijke) dienster op tafel gezet zonder een woordje uitleg erbij. En als we dan toch over minpuntjes bezig zijn: de akoestiek van het pand is niet optimaal, waardoor het zeker tijdens een volgeboekte lunchservice, behoorlijk lawaaierig kan zijn. Jammer, want je zit best wel gezellig in Bistro R, met onder meer een nieuwe en supergezellige lounge, waarvoor Roland Debuyst met plezier een aantal couverts opofferde.

Bistro R, Leuvensesteenweg 614 – 1930 Zaventem – Tel. 02 757 05 59 – www.bistro-r.be – Gesloten op zondag en maandag