Dit weekend wordt Middelkerke heel even omgetoverd tot ‘Epernay aan zee’. Tijdens het jaarlijkse Champagneweekend staat alles in de kustgemeente in het teken van champagne, met proeverijen, een beurs, champagnearrangementen in verschillende restaurants, en nog veel meer.

Het Champagneweekend is een jaarlijks, groot maar tegelijk gezellig, evenement waarmee Middelkerke haar verzustering met Epernay honoreert, het epicentrum van de Champagnestreek. Het is al de 21ste keer dat Middelkerke een weekend lang ‘Epernay aan Zee’ wordt. Wel wijkt de locatie af van de vorige jaargangen: het casino, de oorspronkelijke locatie voor het Champagneweekend, heeft definitief de deuren gesloten en zo wijkt het evenement uit naar Sporthal De Branding, die speciaal voor de gelegenheid wordt ingekleed tot een sfeervolle evenementenhal.

Van vrijdag 19u30 tot zondag 20u zakken champagneliefhebbers van heel België af naar Middelkerke om er nieuwe ontdekkingen te doen, champagne te degusteren en gastronomisch te genieten van een speciaal champagnearrangement bij liefst vijftien restaurants.

CHAMPAGNEBEURS

Het kloppende hart van dit evenement is de champagnebeurs, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt in sporthal De Branding. Liefst 10 champagneboeren komen speciaal naar Middelkerke om hun champagnes te laten proeven.

Opmerkelijk: het zijn al tien jaar dezelfde wijnmakers die naar Middelkerke afzakken. Rosalie Verlinde van de Dienst Evenementen van Middelkerke legt uit: “Bij de eerste editie van ons Champagneweekend was het voor ons niet zo makkelijk om champagnemakers naar hier te krijgen. We zijn begonnen met een viertal exposanten, maar naarmate het evenement groeide, zijn er steeds maar bijgekomen. Wij van onze kant zijn al die mensen die ons van in het begin hebben gesteund trouw gebleven, waardoor we nu toch al tien jaar met dezelfde mensen samenwerken. Dat schept een band.”

Inkom voor de beurs is gratis, maar wie van plan is om champagne te proeven – en dat is toch wel de bedoeling, niet? – moet het speciaal ontworpen champagnedegustatieglas kopen (€5). Proeven zelf kost ook €5, per glas. Wie in gezelschap naar de beurs komt, kan natuurlijk ook meteen een fles kopen.

CHAMPAGNEDEGUSTATIES

Niet volledig thuis in champagne, maar je wil bijleren? Wijnspecialist en Ambiance-medewerker Alain BLOEYKENS organiseert workshops/degustaties, waarin hij de deelnemers in 45 minuten via 5 champagnes wegwijs maakt in de champagnewereld. Kostprijs: €15 per persoon.

Er zijn in totaal zes workshops, netjes verdeeld over zaterdag en zondag. Vooraf inschrijven is verplicht. Onderaan dit artikel vind je een link waar je het programma kunt raadplegen met daarbij een e-mailadres om in te schrijven.

GASTRONOMISCHE ARRANGEMENTEN

De activiteiten beperken zich niet alleen tot wat er zich allemaal in De Branding afspeelt. Voor de gelegenheid wordt de straten van het centrum van Middelkerke feestelijk ingekleed, zodat je je in Epernay waant, de hoofdstad van de Champagne.

Ook in de horeca staat het weekend helemaal in het teken van de champagne. Liefst 15 restaurants hebben speciaal voor het champagneweekend een gastronomisch arrangement opgesteld, met aangepaste menu’s en een halve fles champagne in de prijs inbegrepen.

RANDANIMATIE

De organisatie voorziet ook randanimatie. Zo is er op de beurs een muzikale omlijsting met partybands, meer ingetogen jazz-pop acts, Barbara Dex, kleinkunst, en het betere dj-werk. Iets rustiger overdag, maar ’s avonds mag het er wat uitbundiger aan toegaan.

Het Champagneweekend zet ook volop in op sociale media en roept de bezoekers op om tijdens het evenement champagneselfies te maken en die te delen op Instagram en Facebook met de hashtag champagneweekendmiddelkerke.

PRAKTISCH

Locatie: De Branding, Populierenlaan 35 – 8430 Middelkerke

Openingstijden: vrijdag van 19u30 tot middernacht; zaterdag van 11u tot 1u ’s nachts; zondag van 11u tot 20u

Klik hier om het programmaboekje te openen met daarop de precieze uren van de degustaties, de namen van de aanwezige boeren en de deelnemende restaurants.