Dineren terwijl Humphrey Bogart, Audrey Hepburn en Marilyn Monroe over je schouder meekijken? Dat kan. Al tien jaar dompelt grillrestaurant Cinemangé je onder in een sfeer van de grote cinema uit de jaren 50 en 60.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Jochen Casier en Janis Pauwels hun grillrestaurant Cinemangé opstartten. Casier kreeg z’n koksopleiding in Koksijde, maar toch leek hij aanvankelijk een carrière in het hotelwezen na te streven. Het lot besliste er anders over: in het Marriott Hotel in Gent leerde hij Janis kennen en toen ze de kans kregen om een brasserie te beginnen in een voormalig Chinees restaurant, twijfelden ze niet lang.

Hoewel de inrichting vandaag in grote lijnen dezelfde is als bij de opening, oogt het fris, hip en eigentijds alsof de verbouwingswerken nog maar pas achter de rug zijn in plaats van tien jaar geleden. Levensgrote zwart-witfoto’s van iconische filmscènes – we herkennen Audrey Hepburn, Marilyn Monroe en Humphrey Bogart – domineren de look & feel en leggen tegelijk de link met de naam van het restaurant: van 1912 tot 1962 was hier een buurtcinema gevestigd.

Liefhebbers van een liflafjeskeuken en snufjes zijn hier niet aan het juiste adres: chef Casier staat naar eigen zeggen voor een ‘brave keuken’, met veel respect voor het (dagverse) basisproduct en een grondige beheersing van grilltijden, basistechnieken en sauzen en oog voor detail waardoor hij er toch in slaagt om verzorgde borden door te geven die zowel visueel als smaak-technisch aantrekkelijk zijn. Hij hanteert een vrij stabiele kaart, met een aantal  gegrilde vlees- en visgerechten (probeer zeker de entrecote van Ierse Black Angus of de scampibrochette met huisbereide tartaar) en gebruikt de suggesties om al eens iets anders uit te proberen. Heerlijke tapas en overheerlijk gegrilde Portugese sardientjes verraden zijn voorliefde voor de Zuiderse keuken, al gaat hij met zijn kort gegrilde geelvintonijn met wasabi met evenveel plezier en kunde de Oosterse toer op. Bij elk voor- of hoofdgerecht hoort een wijn- of biertip.

Na tien jaar heeft het koppel nog niets aan gedrevenheid ingeboet. Janis’ bediening is vriendelijk en spontaan en ook chef Jochen maakt als het even kan tijd om in de zaal met de gasten te komen praten. Als liefhebber van single malt whisky heeft hij een uitgebreide whiskykaart, met voornamelijk de bekende distilleerderijen (Glenfiddich, Talisker, Macallan, Clynelish…) waarvan hij naast de standaardedities ook interessante speciale releases kan aanbieden, die ook per 2 cl geproefd kunnen worden. De liefhebber kan daarmee een avondje Cinemangé afsluiten met een mini-whiskytasting.

Aan het begin van een hopelijk mooie nazomer is het terras (aan de straatkant) zeker een aanrader: in het teken van het Dendermondse stadsproject De Dender Loopt werd de buurt rond de Oude Dender opgewaardeerd tot een pittoresk pleintje, waar het gezellig toeven is met zicht op de Bogaerdbrug als nieuwe landmark. Rond het jaareinde mogen wellicht acties verwacht worden om het tienjarig bestaan te vieren.

(Opgelet: het telefoonnummer dat in het septembernummer van Culinaire Ambiance staat, is fout. Het nummer hieronder is het enige correcte.)

 

Cinemangé, Papiermolenstraat 1 – 9200 Dendermonde – Tel. 052 55 48 68 – www.cinemange.be – Gesloten op maandag en dinsdag en ’s middags (buiten zondag)