Chef Sam VAN HOUCKE behoort ook tot de Oost-Vlaamse selectie van Jong Keukengeweld. (Foto: website Jong Keukengeweld)

Het Belgische Global Chefs Challenge-team in Praag, met vlnr Sam VAN HOUCKE, Marie MAEYENS en ‘bondscoach’ Jo NELISSEN. (Foto: Facebook Hilaire Spreuwers)

Amper een half jaar na de opstart van het ambitieuze plan van Ben Weyts, heeft de Vlaamse gastronomie een eerste wedstrijdsucces geboekt. En wát voor één! In de Europese finale van de Global Chefs Challenge moest de Belgische delegatie alleen de absolute favoriet voor zich dulden. Vreemd genoeg levert deze zilveren medaille geen ticket op voor de wereldfinale in Kuala Lumpur.

Nog even ons geheugen opfrissen: aan de vooravond van de Bocuse d’Or wedstrijd in Lyon maakte Ben WEYTS, minister van Toerisme in de Vlaamse regering, bekend dat hij culinaire topteams wilde samenstellen. Een eerst team moet een gooi doen naar de ultieme Bocuse-roem en wordt dan ook toepasselijk het Bocuse d’Or Belgium Team genoemd. Het Young Chefs Team moest een echt beloftenteam worden van acht aanstormende jonge talenten, jonger dan 25, dat zal worden ingezet in verschillende andere culinaire topwedstrijden, zoals de Culinary Worldcup in Luxemburg in 2018 en de Olympiade der Küche in Erfurt, Duitsland in 2020.

Daarnaast is er ook nog een derde team, dat geselecteerd werd vanuit de Mastercooks of Belgium, met het ook op deelname aan de Global Chefs Challenge, waarvan zopas de Europese finale in Praag werd betwist.

‘Bondscoach’ Jo NELISSEN had voor deze wedstrijd Sam VAN HOUCKE van restaurant Onder de Toren en commis Marie MAEYENS, leerlinge van Ter Groene Poorte geselecteerd.

De Roberto Martinez van de gastronomie was in zijn nopjes. “Met een tweede plaats in een poule van twaalf landen heeft het team een prachtige prestatie neergezet. Hongarije was onze grootste concurrent en dat is ook gebleken. Met minder dan vijf punten verschil zijn we tweede geworden, daar mogen we terecht fier op zijn”, aldus Nelissen.

Vreemd genoeg hangt aan de zilveren medaille geen ticket voor de wereldfinale in Kuala Lumpur vast. “Daarvoor moet ons land eerst nog verder stijgen in de culinaire ranking. Dat kunnen we alleen door goed te blijven scoren op dergelijke internationale wedstrijden”, legt Nelissen uit.