Jaren heeft de Belgische kust het moeten stellen zonder een eigen, commerciële, brouwerij. Daar is nu verandering in gekomen dankzij twee bierliefhebbers die, precies drie jaar nadat ze aan het experimenteren gingen, een erg mooi artisanaal gebrouwen blond bier van hoge gisting op de markt brengen.

Eerlijk is eerlijk: nog vóór Jus de Mer van start ging, werd in Stadsbrouwerij ‘t Koelschip in Oostende ook al bier gebrouwen, zij het aanvankelijk met een installatie met beperkte capaciteit, waardoor voor de productie van het eigen Harlekijn-bier werd uitgeweken naar een grotere brouwerij, meer in het binnenland.

Sindsdien is in Oostende geïnvesteerd in meer capaciteit (met onder meer een brouwketel van 500 liter) waarmee sindsdien testbieren zijn gemaakt – onder meer het eigen Cowboy Henk-bier – die in de toekomst gecommercialiseerd zullen worden. Tegelijk maakt ‘t Koelschip ook testbieren voor klanten, onder meer voor Ambiance-medewerker Christer Elfving.

UIT DE HAND GELOPEN HOBBY

Je zou het een uit de hand gelopen hobby kunnen noemen die begon toen twee bierliefhebbers in 2014 een brouwpakket kochten en ermee aan de slag gingen. Ervaring hadden ze niet: Alexander VERLINDE kwam uit de immobiliënsector en de wereld van de bouwmaterialen en ook voor Bart MORTIER, een zelfstandige uit de financiële wereld, beperkte z’n bierervaring zich tot het drinken ervan.

Maar al snel bleek dat de vrienden hun nieuwe hobby ernstig namen. Drie jaar lang sleutelden ze aan hun recept. Verlinde volgde een brouwcursus bij Syntra, gedoceerd door Geert VANDROMME van Rodenbach. Daarna volgde hij ook nog een cursus zytologie. “Die kwam me niet zozeer van pas bij het brouwen zelf, maar leerde me wel nog beter om te gaan met smaken”, zegt Verlinde daarover.

Met het recept dat steeds maar beter en beter werd, groeide de drang om er ook commercieel iets mee te gaan doen.

Het lot stak een handje toe: de gebouwen van Lion d’Or, een voormalige brouwerij uit de 19-de en het begin van de 20-ste eeuw, stonden te koop. Om geld te besparen deden Verlinde en Mortier het grootste deel van de renovatiewerken zelf en werden ook feestzalen ingericht, om ook op die manier aan inkomsten te geraken. Tegelijk begon de zoektocht naar een goede brouwinstallatie.

“We waren er al vrij snel uit dat we geen tweedehandse brouwinstallatie wilden”, aldus Alexander Verlinde. “Maar een volledig nieuwe installatie was dan weer duur. We hebben anderhalf jaar gezocht naar ketels die én professioneel én betaalbaar waren.”

Maar de zoektocht loonde en sinds mei van dit jaar is Jus de Mer, de eerste commerciële brouwerij aan de kust sinds een lange tijd, volledig operationeel met een installatie waarin wekelijks 2000 liter gebrouwen en gebotteld wordt.

Voorlopig beperkt het aanbod zich tot één bierstijl: een blonde tripel van hoge gisting met 7,2%ABV. “Fruitig, misschien iets bitterder dan een doorsnee tripel, maar minder dan een IPA”, zegt Verlinde. Er wordt ook gewerkt aan een donkere variant, maar die zit nog in een experimentele fase.

Sinds vorige week is ook de verkoop op gang gekomen. Zo wordt de Jus de Mer geschonken in een 20-tal horecazaken in de omgeving, en is het bier ook te koop in plaatselijke supermarkten. Maar je kunt het ook degusteren tijdens de rondleidingen op de brouwerij.

Stiekem droomt Verlinde er al van om deel te nemen aan wedstrijden. “De reacties die we nu al krijgen van zowel bierkenners als ‘gewone’ bierdrinkers zijn positief, maar het zou fantastisch zijn om eens te zien hoever we nu al staan.”

Prijs: € 1,45 voor 33 cl

Jus de Mer, Westendelaan 142A – 8430 Middelkerke – www.jusdemer.be – info@jusdemer.be