Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft beslist om het BTW-tarief voor foodtrucks drastisch te verhogen. Tegelijk zullen foodtrucks voortaan ook aan dezelfde regels wat betreft het gebruik van de Witte Kassa worden onderworpen als reguliere horecazaken. Wij legden ons oor te luisteren bij… een foodtruckuitbater. En die kwam verrassend uit de hoek.

Eerst en vooral: waar gaat het eigenlijk om? In de huidige regelgeving wordt een btw-tarief van 6% gehanteerd voor foodtrucks, zolang ze wegwerpbestek gebruiken, in de open lucht verkopen en niet aan tafel serveren.

Opgelet: dit tarief geldt voor foodtrucks op festivals of andere events. Voor bedrijfsfeesten en huwelijken geldt het tarief van 12% – hetzelfde als voor restaurants en cateringbedrijven.

Vanwaar dit verschil? Foodtrucks op een festival of een event worden beschouwd als leveranciers van goederen (waarvoor een btw-tarief van 6% geldt), terwijl restaurants en cateringbedrijven worden beschouwd als dienstenbedrijven, die 12% moeten aanrekenen.

 

Het verschil in btw-tarief was al een tijdje een doorn in het oog van de reguliere horeca, die er een vorm van oneerlijke concurrentie in zag. In de voorlopige omzetbrief van minister van Financiën Johan VAN OVERTVELDT valt het btw-tarief van 6% weg: zodra er bestek wordt gegeven en er een zekere infrastructuur wordt voorzien (tafeltjes met stoelen, een hoge tafel om aan te staan…) moet voortaan telkens 12% worden aangerekend. Of het nu om een festival gaat of om een feest. Met de btw-verhoging zal je hamburger of broodje pulled pork op een festival of ander event dan ook wellicht duurder worden.

Wij vroegen aan Maty VAN GEIRT van Fingerfood Truck om een reactie en die kwam verrassend uit de hoek. “Ik vind het een goede zaak. Veel uitbaters van foodtrucks hanteerden die 6% immers niet alleen op festivals en events, maar ook op feesten, waar ze eigenlijk dezelfde diensten leveren als een gewoon cateringbedrijf. Misschien te goeder trouw, omdat die twee verschillende tarieven voor verwarring kunnen zorgen. Die onduidelijkheid is nu in ieder geval uit de wereld geholpen met één duidelijk btw-tarief.”

WITTE KASSA

Van Overtveldt wil met z’n nieuwe maatregel de lat gelijk leggen voor elk bedrijf dat in de horeca werkt. En daarmee komt ook de witte kassa ter sprake. Voortaan zullen ook op dat vlak foodtruckuitbaters aan dezelfde regels moeten voldoen als reguliere horecazaken: iedere zaak die jaarlijks meer dan 25.000 euro inkomsten genereert uit bereide voeding, moet een witte kassa gebruiken. Dat geldt vanaf nu ook voor foodtrucks.

Daarover is Van Geirt iets minder enthousiast. “Begrijp me niet verkeerd: ik héb al een witte kassa en het is er mij niet om te doen om de boel te belazeren. Het is gewoon onmogelijk. Wij doen geen events meer en richten ons nog uitsluitend op feesten, waarvoor wij facturen uitschrijven aan wie het feest organiseert. Dat is allemaal te controleren en eigenlijk zou dat moeten volstaan. De witte kassa voor feesten waarvoor een factuur gemaakt is een brug te ver en op papier misschien wel mogelijk, maar in de praktijk niet werkbaar.”

TOCH NOG UITZONDERINGEN

En ligt de lat nu echt helemaal gelijk? Toch nog niet, zo blijkt uit het ontwerp voor de omzetbrief. Met name voor muziek- en andere podiumfestivals gelden nog de oude regels. Wordt ongetwijfeld vervolgd.