Piet Huysentruyt blijft met zijn restaurant Likoké de prijzen opstapelen. Eerder deze week werd hij nog maar eens geroemd, deze keer door Gault&Millau. En het restaurant moet z’n vierde verjaardag nog vieren.

Eén michelinster en in de gele gids een award als ‘ontdekking van het jaar’ in het jaar van de opening, drie koksmutsen en een zeer mooie 16,5/20: dat was de voorlopige erelijst van Likoké, het restaurant van Piet HUYSENTRUYT in Les Vannes. Enkele weken voor de vierde verjaardag van het restaurant, mag het team van Likoké een nieuwe pluim op de hoed steken: de Trophée Innovation 2017 in de editie Rhône Alpes – Auvergne.

Het zijn vooral de interessante en gedurfde combinaties waarmee de Vlaamse chef deze mooie prijs in de wacht kon slepen. Vooral de manier waarop Huysentruyt koffie in bepaalde gerechten weet te verwerken, gaven bij de jury de doorslag. Bij de huldiging eerder deze week in sterrenzaak Michel Chabran demonstreerde Huysentruyt samen met sous-chef Anthony STOOP (naast Huysentruyt op de foto) de techniek aan de hand van een schitterend gerecht met varkenvlees, wortel, passievrucht en koffie.

“Dat we deze prijs te danken hebben aan het feit dat we koffie in onze recepten verwerken, doet dubbel deugd”, aldus de trotse chef. “Ik zie het als een knipoog naar mijn vader, die vroeger in Congo koffieplantages had.” De naam van het restaurant, Likoké, is zelf ook een verwijzing naar Walter Huysentruyt, de vader van de chef: het was immers diens bijnaam, geïnspireerd op een slimme en ongrijpbare vis uit de Congostroom.