Na enkele weken van verbouwingswerken, is de overdekte markthal Criée deze herfst eindelijk weer open. “Meer dan ooit moet het een ambachtelijke belevingshal worden”, klinkt het. En nog: “Dit is nog maar een begin.”

Het gebouw dateert van 1903 en was oorspronkelijk een ‘roepzaal’ waar bij opbod verkocht werd – meteen begrijp je waar de naam ‘Criée’ vandaan komt. Het gebouw werd in 1984 gedeeltelijk door een brand verwoest en heropgebouwd tot een overdekte openbare markt. Voor de meeste Antwerpenaars is de Criée onlosmakelijk verbonden met de groentewinkel van Achiel en Maria DE WITTE, maar toch vooral met de slagerijen van Benny VERMEULEN  en slager ROOSEMEYERS en poelier-wildspecialist Bruno VAN DE POEL.

In de vernieuwde Criée blijven deze drie topzaken actief, met dat verschil dat Achiel De Witte ze heeft overgenomen. “Het was dat of op pensioen gaan”, knipoogt de nu 67-jarige De Witte. “Ik ben hier beginnen werken in 1967 en heb altijd een band gehad met de locatie. En nu wilde ik, door voor stevige fundamenten te zorgen, de Criée voor de toekomstige generaties behouden tot wat het is: een plaats waar men bij echte ambachtslui uitzonderlijke producten kan vinden.”

Dat de drie zaken zijn ‘overgenomen’, maakt naar de klant toe niets uit. Vermeulen, Roosemeyers en Van De Poel blijven doen wat ze altijd gedaan hebben. “De administratie is voor mij weggevallen, waardoor ik me kan focussen op het echte, plezierige werk”, zegt Vermeulen daarover.

De inrichting werd helemaal aangepast. Centraal in het marktgedeelte krijg je nu een AD Delhaize-winkel en bij de heropening is ook een sushibar van start gegaan. De twee beenhouwers en de poelier hebben nu een plaats aan een 66 meter lange toog, die een volledige zijde van de versmarkt beslaat en kregen nieuwe, moderne versnijdingsateliers.

Maar daar blijft het niet bij. Bovenin het enorme gebouw was nog veel beschikbare ruimte. Daar komt binnenkort een degustatieruimte, waar de producten van de slagers, poelier en sushihandelaar kunnen geproefd worden.

AD Delhaize Versmarkt Criée, Van Schoonhovenstraat 21 & Van Wesenbekestraat 24 – 2060 Antwerpen – Gesloten op maandag