Uit de ruïnes van de in 1966 ter ziele gegane Brouwerij Verbeeck–Back in het Oost-Vlaamse Tielrode, verrijst de gloednieuwe Brouwerij VBDCK mét Bed & Breakfast. Het KEREL-bier van weleer inspireert tot een reeks craftbieren met internationale allure.   

In 2015 verlaat Philippe De Cock het familiale vleesverwerkingsbedrijf om samen met zijn zoon en twee dochters een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zijn oog valt op de ruïne van Brouwerij Verbeeck–Back, vlakbij de kerk van zijn woonplaats Tielrode. Na overlijden van brouwer Verbeeck, is de site in verval geraakt. Het succesvolle streekbier KEREL, verdween mee onder de zoden. Familie De Cock besluit om de brouwerij en het KEREL bier nieuw leven in te blazen. Het vijfletterwoord VBDCK (Verbeeck–Back–De Cock), is een hommage aan de illustere dorpsbrouwer. Maar de moderne KEREL-bieren lijken in niets op het plattelandsbier van toen.

IDENTITEIT MET NIEUW PASPOORT

Terwijl Philippe en dochters Charlotte en Melanie zich toelegden op de totaalrenovatie van de oude brouwerijgebouwen, schoolt zoon Jozef zich om van charcutier tot brouwer. Hij ontdekt verschillende raakvlakken tussen beiden ambachten. Zo speelt fermentatie zowel een rol in het bereidingsproces van fijne vleeswaren als van bier. “Ook in de smaakontwikkeling, houdbaarheid en kwaliteitscontroles zijn overeenkomsten te vinden” vertelt Jozef. De affiniteit met de voedingsindustrie verklaart waarom hij zich al snel kan toeleggen op het creëren van eigen bieren. “Ik heb thuis anderhalf jaar lang geëxperimenteerd met een kleine brouwinstallatie. Elke week maakte ik een ander bier. De resultaten waren uiteenlopend. Maar van elke brouwsel leerde ik iets bij. Na veel proeven en overleggen selecteerden we zes recepten voor onze eerste reeks KEREL-bieren.”

Intussen brouwt familie De Cock de verschillende KEREL bieren in de volautomatische brouwinstallatie van VBDCK. Ook het bottelen en etiketteren gebeurt ter plaatse. De KEREL-bieren zijn stuk voor stuk spannende en eigenzinnige creaties. De Stout (4,5%), Pink Imperial (9%), Dark IPA (6%) en Grapefruit IPA (4,2%) doen denken aan Engelse en Amerikaanse craftbieren. Bière de Garde (7%) en Saison Dry Hopped (5,5%) leunen meer aan bij de traditionele Belgische biercultuur.

Op 30 juni en 1 juli organiseert Brouwerij VBDCK een groot dorpsfeest voor de Tielrodenaren. Alle inwoners krijgen ook een gratis KEREL-paspoort, waarmee ze een levenslange korting van 35% genieten.

BEER, BED & BREAKFAST

VBDCK is meer dan een brouwerij. Boven de brouwzaal bevindt zich een gastenkamer, waar je kunt logeren in het hart van de brouwerij. De naastgelegen brouwerswoning is omgetoverd tot een Bed & Breakfast met nog eens zeven kamers. Melanie De Cock zal zich ontfermen over de gasten. “Elke kamer is voorzien van een goedgevulde frigo met KEREL-bieren. Die staat gratis ter beschikking van onze gasten“ aldus Melanie. Maar er valt nog meer te beleven. “In onze Spa & Sauna kun je relaxatiebaden nemen met hop. We geven bezoekers rondleidingen in de brouwerij en voor proeverijen kun je terecht in onze tasting room. Wie wil kan zelfs mee bier komen brouwen.” Vader Philippe is naast een ervaren ondernemer ook een professionele ballonvaarder. Hij neemt gezelschappen mee in een van de VBDCK heteluchtballonnen voor een rondvlucht boven het Waasland. Wij zijn alvast overtuigd dat het biertoerisme hier hoge toppen zal scheren!

KEREL is vanaf eind juni verkrijgbaar in de webshop van www.vbdck.be. Bed & Breakfast ‘Home of KEREL’ opent in het najaar. VBDCK – Antwerpsesteenweg 12, 9140 Tielrode