Waar krijg je als hongerige cityhopper in Barcelona het meeste waar voor je geld? Wij gingen op zoek naar drie topadresjes en vonden “een unieke plaats waar je ook zonder alcohol dronken kunt worden.”

Waar krijg je als hongerige cityhopper in Barcelona het meeste waar voor je geld? Geheime tips bestaan er op dat vlak al lang niet meer. In La Boqueria loopt nog nauwelijks een autochtoon rond. Tenzij vroeg in de ochtend wanneer de kleine straatjes van de binnenstad er nog nat bij liggen nadat ze door stadsdiensten werden fris gespoten.

De honderdduizenden toeristen draaien zich dan nog eens om in hun nest of hijsen zich onder het stortbad. Dan is het op de bekendste overdekte markt nog redelijk rustig en hoef je niet aan te schuiven voor een plaatsje aan één van de bars. De medewerkers zijn nog fris en attent. Een paar uur later wordt La Boqueria overspoeld door een vreemde mensenzee en is het gedaan met de pret. We bezochten opnieuw een paar van de bekendste adresjes in La Boqueria: El Quim van Quim en Yuri Marqués en Pinotxo van Juanito Bayén, die respectievelijk op de tweede en vierde plaats staan van de onlangs gepubliceerde OAD TOP100+ lijst met beste Europese Gourmet Casual restaurants. Daarnaast trokken we weg van de drukte naar de paar honderd meter verder gelegen Bar Cañete die op de 91ste plaats staat in dezelfde lijst maar zeker ook een top tien waard en misschien wel bovenaan mag prijken.

ONTBIJT

Voor het beste hartige en meest typische ontbijt in de Catalaanse hoofdstad is er maar één adres. Spiegeleieren afgewerkt met kraakverse kleine inktvisjes is in El Quim onze favoriet. Eieren met een portie gekarameliseerde foie gras of wilde paddenstoelen behoren ook tot de mogelijkheden. El Quim staat in zowat elke reisgids. Japanse dames die gewapend met een voorraad vochtige doekjes hier graag geduldig aanschuiven om de dag met gebakken sardines te beginnen houden toog en eetkrukjes spic & span.

Voor een minder zware start met een getoaste flauta of dunne mini baguette met bijvoorbeeld chorizo of spek en kaas moet je in de Pinotxo Bar zijn.  Daar loop je pal op wanneer je van de Ramblas de markt binnenstapt. Zoetbekken bestellen hier onwaarschijnlijk lekkere ensaimada. Daarvoor wordt op de plancha eerst wat witte suiker gestrooid en nadat die lichtjes begint te karamelliseren, draaien ze het beroemde briocheachtige gebak erin rond zodat het aan één kant glimmend kleverig wordt.  Een ongewoon mondgevoel en een heerlijk gebrand aroma met daarbij een café solo en de dag kan niet meer stuk. Pinotxo heeft ook stevige bereidingen van verse slakjes en verkoopt waarschijnlijk het grootst aantal porties kikkererwten van heel de markt.

PERMANENT VERS

Zoals in alle andere eetkraampjes zorgen collega marktkramers voor permanente verse aanvoer van lekkers. Ook te begrijpen gezien de meeste eetstalletjes maar beperkte ruimte hebben om hun voorraad te stockeren. Zo zie je hier regelmatig tussen alle bedrijvigheid een grote kabeljauw of een flinke octopus licht druipend over de hoofden van de klanten en toonbank gaan. Die wordt dan onmiddellijk ter plaatse verwerkt en verorberd. La Boqueria is een toeristenoord maar de aparte locatie en de hoge rotatie aan verse producten wettigt nog altijd een bezoek. Kijk wel steeds je rekening na. Door het hoog aantal buitenlandse bezoekers die niet vertrouwd zijn met eurobiljetten gebeurt het wel eens meer dat wie met cash geld betaald een briefje van vijf of tien euro als wisselgeld te weinig terug krijgt. Zonde dat die oude truc om slinks wat bij te verdienen nog steeds bestaat. Net zoals de concurrerende zakkenrollers en horlogejatters die markt en Ramblas als ideaal werkterrein inpalmen.

MAÎTRE JOSE

Wie de marktdrukte te veel lijkt, kan mits een reservering naar Bar Cañete trekken een paar straten verderop in de Carrer de la Unio, nr. 17. Het restaurants is een pijpje met open keuken en staat ook in alle gidsen. Ondanks de grote toeloop en hoge werkdruk kan de zaak toch een voortreffelijke keuken en dito service neerzetten. Ster is voor één keer niet de chef maar maître José. Een fenomeen in zijn genre. Snel, alert, handig, gedienstig, alles overziend, geestig en spreekt bovenop al die kwaliteiten ook nog verstaanbaar Engels. Wat wil je nog meer? Vooral liefhebbers van zeevruchten en vis komen aan hun trekken al is de Barceloneta’s bomba of pittig gekruide gehaktbal ook een must.

Mosselen, tapijtschelpen, messen, venusschelpen of verse gamba’s worden steeds dagvers en met een minimum aan bijproducten zuiver, perfect bereid en in kleine porties geserveerd. Op die manier kan je zeer gevarieerd bestellen en genieten van een à la minute gedreven mariene productkeuken. Maar pas op. Ook al heb je een reservering, is de kans groot dat de wachttijd voor een plaatsje aan de eettoog oploopt. Maar dat geduld wordt ruimschoots goed gemaakt. Waar op andere plaatsen met een mise en place of schep-uitkeuken gewerkt wordt, krijg je hier gerechten die steeds nauwkeurig, met zorg en pas na bestelling ‘from scratch’ bereid worden. Dat verschil proef je uiteraard en garandeert puur eetplezier. Geen gedoe met menu’s maar gewoon op de golven van de bediening hapjes bestellen. Totdat het verzadigingspunt bereikt is. Een unieke plaats waar je ook zonder alcohol dronken kan worden. Gewoon, van gelukzaligheid.