Zopas is in Bokrijk de nieuwe jaargang van Jong Keukengeweld officieel van start gegaan. Het is een uitzonderlijk sterke lichting met liefst 12 nieuwkomers, waarvan 2 vaste medewerkers van Culinaire Ambiance. We stellen ze alle 12 graag aan je voor.

 Met 12 nieuwkomers en 6 chefs die de leeftijdsgrens bereikt hebben, stijgt de JKG-brigade van 51 naar 56. De volledige lijst is te raadplegen op www.jongkeukengeweld.be . Dit zijn de nieuwkomers.

Laure GENONCEAUXBrinz’l (Ukkel)

De nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year en pupil van Christophe Hardiquest combineert haar Mauritiaanse roots met haar klassieke Frans-Belgische opleiding. In het oktobernummer van Culinaire Ambiance verschijnt een uitgebreid interview met haar. Bovendien verklapt ze een jaar lang elke maand een van haar recepten in ons magazine.

Anthony SNOECK Carcasse (Koksijde)

Snoeck volgt Nicolas Weintein op in het vleesrestaurant van Hendrik Dierendonck. Elke maand geeft hij een of meerdere recepten prijs in de artikelenreeks Van Snuit tot Staart in Culinaire Ambiance.

Tom VERMEIREN Wilford T (Temse)

Iets meer dan een jaar geleden openden de adept van Wouter Vander Vieren en z’n vrouw Delphine hun restaurant aan de Wilfordkaai in Temse. Het koppel runt het restaurant aan de Schelde met hun tweeën plus een sous-chef, waardoor de kaart beperkt is tot een 4- of 5-gangenmenu. Ook Vermeiren is voor de lezers van Culinaire Ambiance geen onbekende: onlangs deelde hij een volledig viergangenmenu met onze lezers.

Nathan VAN ECHELPOEL Nathan (Antwerpen)

De 28-jarige Van Echelpoel kan terugblikken op een mooi parcours, dat hem via L’Epicerie du Cirque, Dôme, De Pastorale en Hof Van Cleve bijna een jaar geleden naar z’n eigen restaurant voerde. Nathan staat voor een Frans-Vlaamse keuken, met eigen toetsen in een modern kleedje.

Evelien SWIERS – Jacqueline (Boechout)

Een van de twee vrouwen bij de nieuwkomers. Het restaurant, gevestigd in een oude slagerij, draagt de naam van de grootmoeder van chef Swiers. Swiers staat voor een eerlijke, pure keuken en een beperkte kaart, met naast een lunchmenu voor 27 euro een 4- en 5-gangenmenu voor respectievelijk 37 en 50 euro.

Alexander RENIERS – Osteria Moretti (Hasselt)

Reniers startte samen met z’n partner Tiana in de lente van 2016 een eigen Italiaans getint concept, waarin hij van ’s ochtends tot ’s avonds gasten kan ontvangen. Osteria Moretti gaat van een ontbijtbar ‘s ochtends naadloos over in een lunchbar. In de late namiddag kun je terecht voor het aperitief met een hapje en ’s avonds serveert hij bistrogerechten.

Lenard PALERMO & Bo FREI Mardaga (As)

Twee jonge, ambitieuze en gepassioneerde chefs die voor een pure keuken staan, met natuurlijke smaken in een klassieke Frans-Belgische keuken met eigentijdse toetsen. Mardaga, het gastronomisch restaurant van het gelijknamige hotel, heeft een mooie G&M-score van 14/20.

Gilles MELCHIOR Melchior (Tienen)

Minder dan een jaar na de opening van z’n eigen restaurant, is Gilles Melchior een ware aanwinst voor de JKG-brigade. Onder het motto ‘up to you’ maakt de kaart geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerechten – je stelt zelf een menu samen, waarbij je zelf kiest wat je als voor- of hoofdgerecht kiest. Het restaurant is gelegen in een pand uit de 16de eeuw, maar is van inrichting eerder hip te noemen.

Ruige VERMEIRE Bistro L.E.S.S. (Brugge)

Samen met Gert De Mangeleer en Joachim Boudens werkte Vermeire het concept van L.E.S.S. (love – eat – share – smile) uit. Waar vroeger Hertog Jan gevestigd was, worden nu Spaans-Vlaamse tapas en gerechten geïnspireerd op de wereldkeuken geserveerd: van een Vlaamse witte pens over Spaanse fideuà tot een dim sum uit Hong Kong.

Maarten BOUCKAERT – Castor (Beveren – Leie)

De voormalige sous-chef van Peter Goossens kreeg een jaar na de opening van z’n eigen restaurant al meteen een eerste michelinster. Zijn parcours is om bij te duizelen: Hostellerie St.-Nicolas, The Fat Duck en De Karmeliet staan óók op zijn cv. Zijn motto: “Over smaak kun je niet twisten, maar je kunt er des te meer over vertellen.” Bouckaert is ook lid van de North Sea Chefs.

Sebastién VERVERKEN – Vol-ver (Marke/Kortrijk)

Ververken mag zich sinds een jaar een sterrenchef noemen. Ook hij heeft, met Comme chez Soi, Hof van Cleve, Pierre Gaignaire en ’t Convent (waar hij in Sharon de liefde van z’n leven vond) een met sterren geplaveid parcours achter de rug. In Vol-ver staat hij voor een vernieuwende Belgisch-Franse seizoenskeuken.

Pascal VAN COUTEREN Het Land aan de Overkant (Leuven)

Ongecompliceerd, hedendaags, méér doen met minder, met veel groenten: dat is de filosofie waar nieuwkomer Van Couteren zich perfect in terugvindt. De aanstelling van de jonge chef een goed jaar geleden past in het opzet om zowel de keuken als het publiek te verjongen. De chef heeft een voorliefde voor frisse smaken en fermentatie.

6 TOPPERS NEMEN AFSCHEID

Naast de nieuwkomers zijn er onvermijdelijk ook een aantal vertrekkers. Seppe Nobels van Graanmarkt 13, Wouter Van Steenwinckel van Ardent, Yannick Van Aeken van Humphrey, Jan Tournier van Cuchara, Bart De Bondt van het gelijknamig restaurant, Bert Denoulet van Tafel 10 en Nick Coppens van De Karper bereikten de leeftijdsgrens en zijn er niet meer bij.

Jong Keukengeweld is een initiatief van Toerisme Vlaanderen om Vlaanderen  te promoten als gastronomische bestemming en tegelijk om voor jonge foodies de financiële drempel om een gastronomisch restaurant binnen te stappen, te verlagen.

Concreet betekent dit dat jongeren tussen 18 en 30 aan een vaste prijs van 45 euro kunnen genieten van een driegangenmenu met aangepaste wijnen. Voor restaurants met een michelinster of een G&M-score van minstens 15/20 is dat 55 euro.

Reserveren kan vanaf morgen, dinsdag 19 september via Tablebooker, vanaf klokslag 12u. Nieuw vanaf dit jaar is dat jongeren meteen betalen bij reservatie.

De chefs van Jong Keukengeweld kruipen in de rol van gastronomische ambassadeurs van Vlaanderen, in die zin dat ze geregeld deelnemen aan evenementen in binnen- of buitenland waarmee de aandacht van de buitenwereld op onze Vlaamse gastronomie wordt gevestigd.

Rond Jong Keukengeweld hangt een sfeer van kameraadschap en een stevige portie rock-‘n-roll: de jonge chefs komen regelmatig samen tijdens evenementen en demonstraties waarbij ze samen koken en van elkaar kunnen leren. Daarnaast kiezen ze voor een rechttoe-rechtaan kookstijl, met duurzame en lokaal gekweekte kwaliteitsingrediënten.