Jong Keukengeweldchef Alex Verhoeven heeft grootse plannen: niet alleen gaat hij over enkele maanden een nieuwe, tweede zaak openen, bovendien heeft hij Fleur de Sel te koop gezet om elders een nieuw restaurant op te starten. Binnen een jaar moet alles rond zijn.

Verhoeven kondigde een deel van z’n plannen aan via Facebook en gaf telefonisch meer tekst en uitleg aan de redactie van Culinaire Ambiance.

“Eigenlijk verhuizen we, met dat verschil dat het nog lang niet zeker is dat we de naam Fleur de Sel gaan behouden. Waarschijnlijk zelfs niet, daar kan ik nu nog niet veel over zeggen”, steekt de jonge chef van wal.

“Waarom verhuizen? Met de huidige locatie is niets mis. Het is goed gelegen en goed bereikbaar in een mooie villa. Maar misschien iets té stereotiep… Iets te generisch… Iets te braaf… We zijn nu zes jaar open en in die tijd is onze kookstijl geëvolueerd, terwijl het pand logischerwijze hetzelfde is gebleven.”

Over de exacte locatie van de Fleur de Sel 2.0 kan en wil Verhoeven nog niets zeggen. Het wordt een nieuwbouw, iets heel speciaal. “Bekijk het als een blanco canvas, een wit blad papier dat we volledig zelf gaan invullen zodat het perfect bij onze kookstijl en onze identiteit past.”

En hoe moet het nu verder, chef? “Ik ga het handelsfonds drie maand lang te koop zetten, voor 240.000 euro. Alles erop en eraan, met onder meer een amper twee jaar oude keuken van Bossuyt. Mocht ik in die periode géén overnemer, of geen deugdelijke overnemer vinden, dat doe ik zélf iets met het pand”, aldus een vastberaden Verhoeven.

“Ik ben te veel gehecht geraakt aan deze locatie om het zomaar te zien verdwijnen of om het over te geven aan iemand waarin ik geen vertrouwen heb. Maar voor een jonge, getalenteerde chef die z’n eigen restaurant wil starten, is dit een droom.”

Verhoeven wil de verkoop/verhuis binnen een jaar volledig rond hebben. “Ik ga ervan uit dat we hier nog een jaar blijven, tenzij de nieuwe eigenaar er al vroeger wil intrekken. In dat geval overbruggen we de tijd naar de opening van het nieuwe restaurant wel met een pop-up.”

Verhoeven heeft nog méér plannen. Over drie maanden start hij een tweede zaak, in Kasterlee. Ook daarover wil hij de juiste naam en locatie nog niets kwijt. “Ik weet dat het cliché is om te zeggen dat je met lokale ingrediënten werkt, maar dat wordt niettemin het DNA van die nieuwe zaak. We zijn in de buurt op zoek gegaan naar ambachtelijke, kleinschalige producenten die zodanig klein zijn dat ze bij manier van spreken geen bestelwagen hebben om hun producten te leveren. We gaan die dus telkens ter plaatse selecteren en meenemen.”

Fleur de sel, Turnhoutsebaan 189 – 2460 Kasterlee – Tel. 014 75 34 68 – www.fleur-de-sel.be – Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag

Kandidaat overnemers: Tel. 0473 25 74 99