Drie maanden nadat de Amerikaan Mitch Lienhard zich mocht kronen tot Young Chef 2016, gaat S. Pellegrino gaat opnieuw op zoek naar jong culinair talent. De zoektocht zal anderhalf jaar duren; wij dromen alvast van een Belg op het podium van de grote finale in Milaan.

De S. Pellegrino Young Chef competitie is aan zijn derde editie toe. Deze prestigieuze mondiale wedstrijd verloopt in vier fases, met als hoogtepunt de grote finale in Milaan over anderhalf jaar.

De wedstrijd begint met de voorinschrijvingen. Vanaf 1 februari mogen alle chefs, souschefs en chefs de partie van jonger dan dertig zich via de website www.sanpellegrino.com inschrijven met hun signatuurgerecht. De kandidaten worden ingedeeld in 21 regionale poules. Zo komen de Belgische kandidaten samen met hun Nederlandse en Luxemburgse collega’s in één poule terecht.

Dan volgt de eerste schifting: per regio worden 10 regionale halve finalisten aangeduid op basis van vijf criteria – de gouden regels. In die halve finale wordt hun signatuurgerecht beoordeeld door een lokale vakjury topchefs. In de Benelux-categorie waren dat er vorig jaar zes, waaronder Filip Claeys, Giovani Bruno en David Martin. De winnaar van die halve finale krijgt dan een ticket voor de wereldfinale in Milaan.

In die wereldfinale, die in juni 2018 zal worden betwist in Milaan, worden de 21 finalisten bijgestaan door een mentor. Ook nu zal een vakjury van zeven absolute topchefs de winnaar aanduiden.

Vorig jaar mocht Andrea Miacola, chef de partie in De Librije, de Benelux-eer verdedigen. Hij deed het prima, maar wij hopen natuurlijk stiekem op een Belgische finalist. En, waarom niet, een Belgische winnaar.

5 GOUDEN REGELS

INGREDIËNTEN: Deelnemers moeten bewijzen dat ze oog hebben voor kwaliteit, versheid en originaliteit.

KUNDE: Deelnemers moeten rauwe materie kunnen omvormen tot een afgewerkt gerecht dat zijn originele essentie eerbiedigt.

GENIE: Deelnemers moeten kunnen verrassen en inspireren, met een hedendaagse en persoonlijke stijl , met gerechten die perfect in balans zijn.

SCHOONHEID: Het oog wil ook wat.

BOODSCHAP: De gerechten moeten de visie van de kandidaat uitstralen en hij moet die helder kunnen communiceren.