Met de restyling en heropening van de voormalige Brasserie Fred hebben Wout Bru en Marc Coucke hun eerste project in Durbuy afgerond. In La Bru’sserie neemt onze huischef je aan de hand van sharing hapjes mee op een culinaire wereldreis.

Sinds Marc Coucke en Wout Bru de handen in elkaar geslagen hebben om het iconische Le Sanglier des Ardennes in Durbuy uit te bouwen, kijkt iedereen reikhalzend uit naar het toekomstige gastronomische restaurant waarmee onze huischef wellicht opnieuw een gooi zal kunnen doen naar michelinroem.

Maar het ziet ernaar uit dat Bru zichzelf heeft ingehaald met een ander project. Nog vóór Sanglier by Bru volledig operationeel is, draait La Bru’sserie al op volle toeren. Je vindt deze nieuwe bistro waar vroeger Brasserie Fred was, maar de inrichting werd volledig hernieuwd. Gezellig, trendy met erg veel licht dat zowel van de gevelbrede ramen komt, als door het dak, wat op een zonnige dag voor een mooie lichtinval zorgt.

Bru droomde naar eigen zeggen al een tijd van een tapasbar, maar dan één waarbij de hapjes vanuit de hele wereld komen en zo wordt de kaart opgedeeld in vijf categorieën: de Provence, Spanje, Zuid-Amerika, Azië en Klassiek (Frans), met gerechtjes (individueel of als sharing hapje) variërend van 10 tot 14 euro, met hier en daar een uitschieter.

Je kunt de keuze overlaten aan de chef en dan betaal je €45 voor vier gerechtjes of €70 voor zes. Het aantrekkelijke aan de formule is dat je op die manier in één restaurant en tijdens één menu van al die verschillende keukens kunt proeven, waardoor je als het ware een culinaire wereldreis maakt.

De porties zijn klein, zéker als je ze als sharing hapje met een tafelgenoot deelt. Daar staat tegenover dat elk bordje op zich een compleet afgewerkt gerecht is, volledig in balans, en dat je met vier keuze per persoon (en dus voor hooguit €50) met een voldaan maar niet overladen gevoel van tafel gaat.

Met sommige gerechten – we denken hier aan de gaspacho met pijlinktvis en pistou of het gepocheerde ei met truffelcrème en pata negra – geeft Bru een knipoog naar eerdere projecten, maar de variatie en diversiteit op de continu wisselende kaart maken duidelijk dat de topchef geen last heeft van gebrek aan inspiratie en dat hij nog véél in z’n culinaire mouw heeft. De knipoogjes naar vorige projecten, de cultureel-culinaire diversiteit: naar eigen zeggen is dit helemaal zijn ding.

Maar er is meer. Wat je te eten krijgt, is licht maar verfijnd en simpel  maar gelaagd. Zo wist hij ons omver te blazen met een gerechtje dat in essentie niets meer is dan artisjokken, lardo en een vinaigrette met geraspte truffel. Je voelt het: dit is het soort keuken waarin Bru op zijn best is en waar hij zich (waarschijnlijk) het meest in thuis voelt.

En dan te bedenken dat de echte gooi naar een ster nog moet komen… Met La Bru’sserie heeft de chef de lat voor zichzelf en z’n Sanglier by Brut  zéér hoog gelegd.

(Foto’s: Frank Croes)

La Bru’sserie, Rue du Comte Théodule d’Ursel 14 – 6940 Durbuy – Tel. 086 21 32 62 – www.sanglier-des-ardennes.be/restaurants/la-bru-sserie/26.html – Alle dagen open