Eric FERNEZ, van restaurant d’Eugénie à Emilie.

Jo GROOTAERS, van Altermezzo.

Kenzo NAKATA, van Gramm.

Bruut, gastro-bistro van het jaar.

Brabohoeve, Bistro van het Jaar.

Zet’Joe (foto AS Deldycke).

De vijftiende editie van de Gault&Millau-gids is zopas verschenen. Het is een kanjer geworden van meer dan 730 pagina’s, een feesteditie waardig. Wij zetten alvast de belangrijste laureaten en strafste stijgers op een rijtje.

De net verschenen Gault&Millau Belux gids 2018 viert zijn 15-jarig bestaan en doet dat in stijl. Met een terugblik op alle belangrijkste laureaten en met extra verzorgde restaurantteksten die vooral als een aanmoediging voor de restaurantsector kunnen beschouwd worden. Maar ook met meer aandacht voor nieuwe laagdrempelige, populaire en degelijke eetgelegenheden (zogenaamde ‘POP’ adressen) en een zeer ruime en diepgaande katern over de Thaise eetcultuur die mondiaal en ook bij ons steeds meer en meer impact heeft.

CHEF VAN HET JAAR

De keuze van Eric FERNEZ van restaurant d’Eugénie à Emilie in Baudour als Chef van het Jaar is ontegensprekelijk een hommage aan een klassiek geïnspireerd maar tegelijkertijd tijdloos en uitzonderlijk talent. Gault&Millau zet daarmee wellicht bewust ook een uitzonderlijke fijnproever, innemende levensgenieter en royaal karakter in de bloemetjes die ook één van de mooiste wijnkelders van het land wist uit te bouwen.

JONGE TOPCHEFS

Traditiegetrouw is er ook aandacht voor ontluikend toptalent. In Vlaanderen wordt Jo GROOTAERS van Altermezzo in Tongeren als Jonge Topchef verkozen. Een recensie van Altermezzo vind je in het novembernummer van Culinaire Ambiance, nu verkrijgbaar in je krantenwinkel.

In Wallonië valt de eer te beurt aan Ludovic VANACKERE van Atelier de Bossimé in Loyers en in Brussel aan Kenzo NAKATA van Gramm.

HALVE PUNTJES

De gidsenmakers werken tot nu toe met het toekennen van halve puntjes voor restaurants met een quotering van 18 en meer op 20. Vanaf dit jaar komen ook restaurants met een score daaronder voor in aanmerking.

NIEUWKOMER VAN HET JAAR

3 restaurants zagen hun score met zo’n half puntje klimmen naar 17,5/20: restaurant d’Eugénie à Emilie, Nuance en Le Chalet de la Forêt.  Ook het dit jaar geopende restaurant Chambre Séparée van Kobe DESRAMAULTS krijgt meteen die hoge score en is daarmee ook Nieuwkomer van het Jaar.

Knap is ook de retour van ‘karmeliet’ Geert VAN HECKE in de elite met 17 op 20 voor Zet’joe en de terugkeer van Danny HORSEELE in de absolute top met een stijging van 16 naar 17. De gids zet die laatste krachttoer trouwens warm en treffend in de verf. “Danny Horseele, in zijn vroegere setting nog Chef van het Jaar 2008, vindt zijn plaats terug in onze zeer selecte krans van 17-plussers. Danny is een ‘oude taaie’, een voorbeeld van volharding en veerkracht. Welcome back!

Ook Peter en Lieve GOOSSENS van Hof van Cleve werden in de bloemetjes gezet omwille van het dertigjarig bestaan van Hof van Cleve en het feit dat ze onafgebroken 15 jaar lang aan de top hebben gestaan in de G&M-gids. Hof van Cleve is overigens niet het enige restaurant met 19,5/20; ook BonBon van Christophe HARDIQUEST behaalde deze topscore. Hertog Jan behaalde als enige restaurant 19/20.

De Gault&Millau Belux gids 2018 is een stevige turf van meer dan 730 pagina’s aan unieke en detailrijke informatie, kost € 29 en kent een oplage van circa 30.000 exemplaren.

Alle laureaten op een rijtje

Beste groenterestaurant

Vlaanderen: Hofke van Bazel – Bazel

Brussel en omstreken: Bouchéry – Ukkel

Wallonië: Ô de vie – Juprelle

Mooiste terras

Fou d’O – Gent

Trofee Prijs-Plezier

Vlaanderen: Siphon – Damme

Brussel : Le 203 – Sint-Gillis

Wallonië: Le Baragoû – Marche-en-Famenne

Brasserie van het Jaar

Brabohoeve – Schilde

Dessert van het jaar

L’Eau Vive – Arbre

Aziaat van het jaar

Dokkoon KAPUEAK, Bo Raan – Knokke

Sommelier van het jaar

Gianluca Di Taranto, The Jane – Antwerpen

Italiaanse chef van het jaar

Felice Miluzzi, Rossi – Leuven

Bierkaart van het jaar

Edison – Koksijde

Wijnkaart van het jaar

Terminus – Watou

Gastvrouw van het jaar

Valérie Meyers, restaurant Philippe Meyers – Braine-l’Alleud

Pop van het jaar

Vlaanderen: Bar Palmier – Antwerpen

Brussel en omgeving: Nona – Brussel

Wallonië: Pépite – Cave à manger – Namen

Gastro-Bistro van het jaar

Bruut – Brugge

Ambachtsman van het jaar

Johan SEGERS, ’t Fornuis – Antwerpen

De 3 ontdekkingen van het jaar

Vlaanderen: De Stadt van Luijck – Sint-Truiden

Brussel en omstreken: Le Transvaal

Wallonië: L’horizon – Chaumont-Gistoux

Nieuwkomer van het jaar

Chambre Séparée (Kobe DESRAMAULTS) – Gent

Jonge Topchef van het jaar

Vlaanderen: Jo GROOTAERS, Altermezzo – Tongeren

Wallonië: Ludovic VANACKERE, Atelier de Bossimé – Loyers

Brussel en omstreken: Kenzo NAKATA, Gramm – Brussel

Chef van het jaar

Eric FERNEZ, restaurant d’Eugénie à Emilie – Baudour