De strijd om het Belgische ticket voor een plaats in de Europese halve finale van de Bocuse d’Or groeit stilaan naar z’n hoogtepunt. Ferdy Debecker, de laatste Belgische medaillewinnaar in de wereldfinale, licht voor ons de kandidaten toe. Het prachtige introductiefilmpje krijg je er als toemaatje bovenop.

Over minder dan twee weken, op zondag 19 november om precies te zijn, weten we wie Peter Aesaert mag opvolgen om België volgend jaar te vertegenwoordigen in de Europese finale in Turijn.

De Belgische finale vindt plaats op Horeca Expo in Gent. Ferdy DEBECKER, de laatste Belgische medaillewinnaar in de wereldfinale, is nauw betrokken bij de organisatie van zowel de Belgische finale als van het Belgische team dat het uiteindelijk eerst in Turijn en daarna in Lyon zal moeten waarmaken.

Hij heeft de voorbereidingen op de Belgische finale op de voet gevolgd en is dus uitstekend geplaatst om de capaciteiten van de kandidaten in te schatten. We vroegen hem dan ook om ze alle vijf even voor ons te typeren.

Torosyan KAREN 

Chef van brasserie Bozar in Brussel

Werkte in sterrenzaken Bruneau en Le Chalet de la Forêt en haalde in 2017 z’n eigen ster bij Bozar, waar hij van bij de start chef is. Werd in 2015 wereldkampioen ‘Paté en croute’.

Ferdy Debecker zegt: “Torosyan is een perfectionist, elke dag opnieuw.”

Kenny BERNAERTS

Chef in Studio Bern

Stak het Kanaal over om bij Gordon Ramsay te werken en keerde via een ommetje langs La Gavroche terug in België bij Comme chez soi en uiteindelijk bij Yves Mattagne te gaan werken. Studio Bern is geen restaurant, maar een studio gespecialiseerd in creative food consultancy. Vaste medewerker bij Culinaire Ambiance.

Ferdy Debecker zegt: “Kenny heeft oog voor detail. Niks ontsnapt aan z’n aandacht.”

Lode DE ROOVER

Chef Fleur de Lin in Zele

Heeft een sterrenparcours achter de rug bij onder meer Comme chez soi, Lijsterbes, La Bergerie, Kaatje bij de Sluis, De Plezanten Hof en Eyckerhof (het restaurant van Ferdy Debecker). In 210 werd hij Eerste Kok van België in de wedstrijd van de Club Prosper Montagné.

Ferdy Debecker zegt: “Lode is een doorbijter en tegelijk ook een echte teamplayer. Beide eigenschappen zijn heel belangrijk in een wedstrijd als de Bocuse d’Or.”

Dany LOMBART 

Chef/eigenaar van  Le Val d’Heure in Montigny le Tilleul

Werd in 2015 tweede in de Belgische finale en haalde ook al enkele keren de finale in een andere prestigieuze wedstrijd, die van de Club Prosper Montagné.

Ferdy Debecker zegt: “Dany lijkt wel onvermoeibaar, hij geeft nooit op.”

Jan VAN DE VELDE 

Sous-chef in Martinique in Mechelen

Werkte in Pastorale, l’Amitié, Numerus Clausus en Mercado. Van alle finalisten werkt hij wellicht in het meest unieke kader. Martinique is immers gelegen in het businesscenter van het AFAS Stadion, waar de gasten lunchen of dineren met zicht op het veld van KV Mechelen.

Ferdy Debecker zegt: “Jan smijt zich helemaal – 99% bestaat voor hem niet.”

 

Tot slot laten we jullie nog even meegenieten van het introductiefilmpje dat over de 5 kandidaten werd gemaakt.