Drie jaar nadat de broers Jerome en Philippe Vandermeulen in Brussel van start gingen met hun eerste premium hamburgerrestaurant, is het nu de beurt aan Antwerpen om kennis te maken met de New York-style hamburgers.

Een gedurfde zet. Antwerpen telt immers reeds een aantal prima adresjes voor de betere hamburger. Je hoeft de Groenplaats maar over te steken en je bent in het Hard Rock Café, waar ze ook wel weten hoe je een kwaliteitsburger maakt. Daarnaast kan de Sinjoor ook nog terecht in De Burgerij, Ellis Gourmet Burger, Paul’s Boutique en Burgers & Booze om er maar enkele te noemen.

Belangrijke troef voor de nieuwkomer is de omkadering: in Manhattn’s waan je je helemaal in de Meatpacking District, een wijk ten noorden van Greenwich Village die in de jaren 80 in verval geraakte, maar rond de eeuwwisseling geleidelijk aan transformeerde tot een hippe trendy buurt, met leuke boetieks, cafeetjes en eethuizen. De look and feel van Manhattn’s – rock-‘n-roll en industrieel tegelijk – verwacht je eerder aan de Hudson dan aan de Schelde.

Maar uiteraard gaat het om méér dan alleen maar de inrichting (van de Pinkeye designstudio, dat eerder ook al het ontwerp voor De Serre opleverde). Ook de hamburger zelf is op en top Amerikaans van opzet. Géén mager stukje Belgisch blauw-wit, maar een sappig stuk Irish Angus afkomstig van de sukade of het klapstuk, dat véél smeuïger is dan het 10% vetgehalte doet vermoeden. Het vlees wordt niet op de plancha gebakken, maar op een op gas gestookte grill (tot 600°C), waarbij vleesjus tot op de onderliggende rooster druppelt, meteen verdampt en zo voor een subtiele rooktoets zorgt.

De broodjes – echte blinkende briochebuns in Amerikaanse stijl – worden gebakken door een Brusselse topbakker, naar het recept van een Amerikaanse premiumburgerrestaurant. “Ik heb op mijn communiezieltje moeten zweren dat ik geen plannen had om een zaak buiten Europa op te starten”, lacht Jerome.

De burgers luisteren naar ronkende namen als Empire (met ijsbergsla, cheddar, een saus waarvan de broers het geheim niet willen prijsgeven, augurk en tomaat), Rockefeller (met ijsbergsla en cheddar, krokant gebakken spek, gekarameliseerde uiringen, bbq-saus), Gotham (ijsbergsla en Tom de Savoie-kaas, gekarameliseerde uiringen) en Gatsby (ijsbergsla en Hollandse kaas, truffelmayonaise, krokant gebakken spek en champignons). Daarnaast is er ook nog een vegetarische burger – de Brooklyn Falafel Burger – en een kippenburger, de Tribeca.

Bij een echte Amerikaanse hamburger horen échte frietjes – verse, net als alles hier: Manhattn’s heeft niet eens een diepvriezer – en uiteraard ook cole slaw. Op de frietjes (naar keuze met frietsaus, mayonaise of truffelmayonaise) valt niets aan te merken, de cole slaw mocht wat meer frisse pit hebben.

De salades zijn al even royaal en Amerikaans als de burgers zelf en bovenal supervers. Maar die zullen voor een andere keer zijn. Net als de desserts, waarvan alleen al de ice cream sandwich – twee bolletjes ijs tussen twee brookies, en beeld je daarbij een kruising in tussen een brownie en een krokant chocoladekoekje – eigenlijk al een minilunch op zich is.

Komen er na de Antwerpse Groenplaats nog andere Manhattn’s? Misschien, maar dat zullen er dan hooguit nog een tweetal zijn. Liever dan een mini-imperium uit te bouwen, willen de broers Vandermeulen present zijn op een aantal strategische, zeg maar iconische, plaatsen. “De Brusselse beurs, de Avenue Louise en nu ook de Groenplaats”, besluit Jerome. “Dit pand heeft een jaar of tien leeggestaan, maar het is eigenlijk een superlocatie en in een zekere zin een voorbeeld van de evolutie die de Groenplaats heeft doorgemaakt. De Groenplaats was vroeger niet bepaald een hippe, trendy buurt, maar dat is nu razendsnel aan het veranderen. De buurt wordt als het ware meegetrokken door de bruisende sfeer van creativiteit in de Nationalestraat en de Kammenstraat.”

 

Manhattn’s – alle dagen open

Groenplaats 1 – 2000 Antwerpen

Henri Mausstraat 39 – 1000 Brussel

Louizalaan 164 – 1000 Brussel