Ook Nederland kent z’n nieuwe sterrenchefs. Drie weken na de presentatie van de gids voor België en Luxemburg, werd vandaag (maandag 11 december) ook de Nederlandse rode gids voorgesteld. Nederland krijgt er 1 driesterrenrestaurant bij; 6 restaurants kregen hun eerste ster, met één Belgische link.

Met Nederlands rode gids zijn nu alle Michelingidsen voor 2018 voorgesteld.

Daarmee is de oogst minder rijk dan in België, waar 14 restaurants hun eerste ster kregen, en 3 restaurants van 1 naar 2 sterren promoveerden. Daar staat tegenover dat er bij ons niemand van 2 naar 3 sterren promoveerde – wat niemand ook had verwacht.

In Nederland steeg niemand van 1 naar 2 sterren, maar Jannis BREVET van Inter Scaldes uit Kuringen mag zich voortaan een driesterrenchef noemen.  Bij de 6 restaurants die hun eerste ster kregen, zien we ook AIRrepublic van Sergio HERMAN. We overlopen ze even alle zes:

The Duchess – Amsterdam

Le Restaurant van Jan De Wit

The White Room  – Amsterdam

AIR Republic – Cadzand

Fitzgerald – Rotterdam

Vista Restaurant & Food bar – Willemstad

Een povere oogst? Niet aan ons om dat te zeggen, maar wij hadden bijvoorbeeld wel een ster voor Meliefste uit Wolphaertsdijk verwacht. Maar de grootste verliezer lijkt ons toch Da Vinci uit Maasbracht, dan één ster moest inleveren en er nu nog één overhoudt.