Dat minister Ben Weyts, in de Vlaamse regering bevoegd voor onder meer Toerisme, via de gastronomie Vlaanderen als culinaire bestemming wil promoten, is niet nieuw. Daarvoor maakte hij zopas een nieuw initiatief bekend: de oprichting van twee Vlaamse topkokteams.

Morgen, dinsdag, geven Peter AESAERT en Michelle BOONE het beste van zichzelf in de wereldfinale van de Bocuse d’Or. De kans dat zij, in navolging van onder meer Roland DEBUYST, Ferdy DEBECKER en onze eigen medewerker Guy VAN CAUTEREN een medaille halen, is klein. Daarvoor was het budget van het team rond Aesaert te klein.

Enkele maanden geleden bracht Culinaire Ambiance een uitgebreid dubbelinterview met Aesaert en Debecker, 18 jaar geleden de laatste Belgische medaillewinnaar op deze Olympische Spelen van de Gastronomie. Hij is voorzitter van de club van de Bocuse d’Or-winnaars en begeleidde het Belgische team.

In dat interview legden beiden uit hoe moeilijk het is om zonder budgetten tegen onder meer de Scandinavische landen op te boksen. “Die teams worden financieel riant gesteund door de overheid, waardoor de deelnemers een sabbatsjaar kunnen nemen om zich helemaal op de Bocuse d’Or te kunnen voorbereiden”, zei Debecker.

GASTRONOMIE ALS TOERISTISCHE TROEFKAART

En het resultaat is er dan ook naar: de erelijst wordt gedomineerd door de Scandinavische teams. Daardoor heeft de Scandinavische gastronomie een ijzersterke reputatie verworven. In zekere zin onterecht, weet ook minister Weyts: West-Vlaanderen alleen al telt méér michelinsterren dan heel Denemarken.

Het is duidelijk: resultaten in prestigieuze internationale wedstrijden boosten de gastronomische reputatie van een land of regio. En aangezien Weyts gastronomie als een belangrijke toeristische troefkaart ziet, wil hij daar ook hard op inzetten.

TWEE TOPTEAMS

Op de vooravond van de eerste finaledag van de Bocuse d’Or maakte hij dan ook zijn plannen bekend: hij wil twee Vlaamse topteams oprichten.

Het Young Chefs Team zal gaan bestaan uit acht aankomende talenten, van jonger dan 25. Zij moeten klaargestoomd worden voor de Culinary Worldcup in Luxemburg in 2018 en de Olympiade der Küche in Erfurt, Duitsland in 2020.

Daarnaast zal ook een Bocuse d’Or team worden opgericht en die moet dan opnieuw Belgische medailles gaan opleveren.

Met het plan van minister Weyts is een bedrag van 500.000 euro gemoeid.