Julie Baekelandt van C-Jules zit in de laatste rechte lijn van haar ‘ambtsperiode’ van Chaudfontaine Lady Chef of the Year. Een avontuur waar ze met veel plezier op terugblikt. Tegelijk blikt ze met veel vertrouwen uit naar een nieuw avontuur.

Over enkele weken draagt Julie BAEKELANDT van restaurant C-Jules haar ambt van Chaudfontaine Lady Chef of the Year over aan haar opvolgster – kijk alvast uit naar ons novembernummer, met daarin een uitgebreid interview met de nieuwe Lady Chef.

Julie blikt tevreden terug op haar jaar. “Verkozen worden is sowieso een erkenning voor het parcours dat je gelopen hebt”, vertelt ze. “Maar meer nog heeft dat jaar als Lady Chef deuren voor mij geopend die anders misschien gesloten zouden zijn gebleven. Ik heb fantastische projecten mogen doen, zoals het ontwikkelen van een cocktail voor Chaudfontaine. En dankzij de titel hebben ook meer mensen de weg naar C-Jules gevonden.”

Dat ligt binnenkort dus allemaal achter haar. Minstens zo belangrijk: ook de toekomst ziet er veelbelovend uit voor Julie Baekelandt. Niet alleen maakt ze voor het vierde jaar op rij deel uit van Jong Keukengeweld – hou onze website in het oog, over enkele dagen kom je hier alles te weten over wie er dit jaar tot dit selecte clubje culinaire geweldenaars mag toetreden. Vanaf morgen (donderdag 7 september) waait er een volledig nieuwe wind door C-Jules. Baekelandt kiest voortaan ondubbelzinnig voor grootmoeders keuken, op een mooie manier gebracht.

De reden voor de ommezwaai is dubbel, legt Julie exclusief aan onze redactie uit. “Door de evoluties in de horeca is het te duur geworden om met veel personeel te werken. Ik ben dus op zoek gegaan naar een formule waarbij één man in de keuken en één in de zaal moet kunnen volstaan. Tegelijk hou ik wel van de oude klassiekers: het is de keuken waarmee ik opgegroeid ben.”

Concreet komt het erop neer dat Baekelandt elke week een bepaalde ‘klassieker’ naar voor schuift: vol au vent, magret de canard, rosbief… Het is de bedoeling dat, waar mogelijk, de chef zelf tot in de zaal komt om de klanten vanop plateau of cocotte op te scheppen. Via de Facebook-pagina wordt dan gecommuniceerd wat de klassieker van de week wordt.

“Donderdag was sowieso een kalme dag”, geeft ze meer uitleg “en vrijdag zijn het vooral jongeren die komen eten. Zij zullen zich zeker aangesproken voelen door dit soort van eerlijke en ongecompliceerde en budgetvriendelijk keuken. Op zaterdag trekken we alsnog de gastronomische kaart.”

Niet alleen brengt de nieuwe aanpak van C-Jules grootmoeders keuken opnieuw in de aanpak; Baekelandt gaat daarbij nauw samenwerken met lokale producenten – onder meer boeren en brouwers. In september worden dat boerderij Alkeveld in Zottegem en Brouwerij De Ryck in Herzele.

 

C-Jules, Markt 15 – 9620 Zottegem – Tel. 09 279 11 18 – www.c-jules.be – Gesloten op maandag, dinsdag en woensdag. Lunch alleen op vrijdag