Zo luidde de kreet waarmee conservengigant Campbell’s het publiek warm maakte voor de eerste kant-en-klare versie van het populaire pastagerecht. De waarschuwing voor bevlekte kleding, waar de reclameslogan uit 1965 naar verwijst, heeft nog niets van z’n relevantie verloren. De knipoog naar onvermijdelijke morspartijen inspireert ook het concept van de Belgische spaghettiketen Bavet.

Morsen mag. Sterker nog, het hoort erbij. Dat is het uitgangspunt van Bavet, dat na Gent en Leuven, een eerste vestiging opent in Antwerpen. Locatie is de recent vernieuwde Nationalestraat, gelegen in het hart van de modewijk. Wie weet groeit het fameuze slabbetje, dat elke spaghettiklant krijgt aangeboden, wel uit tot een fashionstatement. Het trendy interieur van de laagdrempelige chill-out spot maakt de ervaring compleet. Hier kan elke spaghettifanaat in alle vrolijkheid genieten van z’n favoriete pasta.

Dat je bij Bavet geen conserven geserveerd krijgt, is natuurlijk snel duidelijk. Je kunt elk gerecht aanpassen naar eigen smaak én hongergevoel. Je ideale spaghetti samenstellen verloopt in vier stappen. Mouse, dog, horse. Met die woorden kies je voor een kleine, middelmatige of grote portie. Je krijgt de keuze tussen traditionele en volkoren pasta. Een glutenvrije versie vinden we helaas niet op de kaart. Dan volgt een ruim aanbod sauzen. De standaard bavetsaus is hartig en stevig met daarin gehakt van Limousin rund, kalf en varken. Het licht pikant broertje heet Bavet Special. Er is ook een vegetarische tomatensaus en een kaassaus met maar liefst vier soorten kaas (tallegio, cheddar, parmezaan en pecorino). Verder vind je een eigenzinnige puttanesca met kappers en olijven en de Killed Kenny, een smeuïge roomsaus, gekruid met tijm en afgewerkt met paddenstoelen. De laatste en vrijblijvende optie bestaat uit toevoeging van extra toppings zoals bacon, meatballs of frisse rucola. Kortom, een heerlijke, volle hap bovenste beste spaghetti om duimen, vingers én bavet af te likken. (HVG)

Bavet, Nationalestraat 102, 2000 Antwerpen – Gesloten op zondag – www.bavet.eu