Over enkele uren veroveren knallende kurken, tijdzone per tijdzone, de hele wereld. Wellicht heb ook jij al een fles/enkele flessen koud staan. Peter Lauwerens, ambassadeur van Bollinger, wil op de valreep nog enkele mythes ontkrachten.

1. Vacuümstoppen

Vergeet vacuümstoppen die je ook voor wijn gebruikt. Ze trekken de bubbels, en dus ook veel van de aroma’s, net uit de fles, en dan zijn je bubbels in een mum van tijd verdwenen.

2. Halfvolle fles in ijskast

Zet een halflege fles wél koel, maar niet in de ijskast: de trillingen van de ijskast en de deur die voortdurend dichtgeslagen wordt, doen de resterende bubbels in sneltreintempo vervliegen.

3. Champagnedop

Verwacht geen wonderen van een hermetisch afgesloten champagnedop. Die voorkomt weliswaar dat externe aroma’s in de fles komen, en verhindert tot op zekere hoogte dat de aroma’s van de champagne en de bubbels vervliegen. Maar zodra je de fles opnieuw opent, zal de bovenste luchtlaag met aroma’s en ontsnapte belletjes ook meteen vervliegen. Hoe leger de fles, hoe meer belletjes en aroma’s zullen verdwijnen.

4. Lepeltje – lepeltje

Als een fles bij het ontkurken te hard schuimt (omdat ermee geschud is), helpt het om snel een lepeltje omgekeerd  in de fles te duwen: het schuimen (en de verspilling) zal stoppen. Maar een lepeltje met de steel in een open fles steken, heeft totaal geen nut.

5. Omgekeerde fles in ijsemmer

Weet je eigenlijk waar het gebruik om een lege fles omgekeerd in de ijsemmer te steken vandaan komt? In een bordeel is dat het – weinig subtiele – signaal van de meisjes naar hun klanten: “De fles is leeg, trakteer je er nog één?” Niet doen, dus…

6. Rozijn in de fles

Als er nog weinig belletjes in zijn, helpt het echt niet om er een rozijntje in te gooien. De resterende CO2 zal zich hechten aan dit rozijntje, maar zal niet opnieuw in de fles komen.

De redactie van Culinaire Ambiance wenst jullie allemaal een voorspoedig en culinair inspirerend 2018.