Frietjes. Horen ze thuis in een slow food concept of niet? Lang zag het ernaar uit dat het team van Balls & Glory er niet zou uit geraken. Het eens zo eendrachtige team was verdeeld en iedereen hield de adem in: zouden de standpunten zich verharden en zou het tot een breuk komen of kwam er een compromis uit de bus? Het werd het tweede, gelukkig maar.

Alle gekheid op een stokje, natuurlijk, maar toen oprichter Wim BALLIEU opperde dat er binnen het slowfoodconcept van Balls & Glory wel degelijk plaats was voor frietjes, was de rest van het team daar niet mee eens.

“Uren hebben we erover gediscussieerd”, zo luidt een recent persbericht, maar uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus. Voortaan zal Wim op donderdagavond aan de Beurs in Brussel zijn favoriete vogelnestjes en tomatensaus mét frietjes serveren.

Donderdag? Hé, dat is vandaag! Inderdaad.

Nog even het geheugen opfrissen: in 2012 startte Wim Ballieu een pop-uplunchrestaurant op in Gent, waar hij handgerolde gehaktballen (kip of varken) en vegetarische ballen serveert, in de oven gebakken en met een vloeibare vulling. Bij de ballen serveerde hij stoemp of een seizoensalade.

Vijf jaar later heeft het concept een stevige vlucht genomen en kun je de Balls & glory gaan proeven op 5 locaties in Gent, Antwerpen, Leuven, op twee plaatsen in Brussel en schuimt een foodtruck de festivals af.

Om het vijfjarige bestaan wat meer luister te geven, krijgen de klassiekers – Ballekes Liégeoise, Ballekes met tomatensaus, Kippenballekes met mosterd en dragon – een ereplaats op het menu. Daar bovenop verscheen ook nog een boek, met 100 recepten, uitgegeven bij Kanibaal.